Upala desni – Gingivitis kod pasa

Zapaljenje mekog tkiva oko zuba zove se gintivitis. Najranija je faza periodontalne bolesti i u potpunosti se može izlečiti.

Gingiva pokriva mesta u gornjoj i donjoj vilici gde se nalaze zubi i čvrsto naleže na vrat zuba. Jedan deo čvrsto naleže na periost kosti gornje i donje vilice, a druti koju se zove marginalna gingiva, prijanja tesno za površinu zuba. Unutrašnji zid marginalne gingive pravi tzv. gingivalni sulkus ili žljeb, jedno udubljenje oko svakog zuba, gde, normalno, uvek opstaju bakterije, a kada je gingiva životinja zdrava preovlađuju najčešće gram pozitivne aerobne koke i štapići. Kada se razvije gingivitis anaerobne bakterije i sdžirohete postaju mnogobrojne. Razlogje najčešće promena redine u ustima, neadekvatna higijena usne duplje, pojava kamenca na zubima i slično.

zubi pas

U ovakvim prilikama otiče i crveni marginalna gingiva što se lako može otkriti pregledom. Ove promene mogu se popraviti lečenjem ali i valjanom negom životinje. Ako se proces ne spreči u ovoj fazi, promene će se širiti dublje i zahvatiće alveolarnu kost, periodontalni ligament i nastaće periodontitis. Nastale lezije mogu se kontrolisati, ali se tada proces ne može izlečiti.

Pregled veterinara ustaviće jasnu dijagnozu

Nekontrolisani periodontitis vodi ispadanju zuba.
Periodontalna bolest javlja se kod 90 odsto pasa starijih od 3 godine i češća je kod životinja kojima je oslabljen imunološki sistem ili boluju od nekih hroničnih bolesti. Smatra se da bakterije iz periodontalnog džepa mogu prodreti u krv i izazvati oštećenja raznih organa kao što su srce, pluća, bubrezi…

Gingivitis se leči redovnom higijenom zuba i desni, skldanjem plaka sa zuba i redovnom posetom veterinaru koji he otkloniti kamenac sa zuba.

Lečenje periodontalne bolesti je duže i zahteva primenu antibiotika i terapiju koja štiti desni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *