Uočite li ove simptome psa odvedite kod veterinara!

Iako su uz čoveka već hiljadama godina psi su do danas zadržali mnoge nagone, koji su im nekada pomagali da opstanu.

Budući da slabiji u divljini uvek loše prolaze, pokazivanje slabosti baš i nije bilo poželjno, tako da je jedan od tih nagona svakako i skrivanje bolesti.

Kako bi vlasnicima olakšao u otkrivanju potencijalnih bolesti svojih ljubimaca portal vzzm13.com navodi najčešće znakove upozorenja, koji ukazuju da je vaš ljubimac možda bolestan te da je vreme da posetite veterinara.

Promene u prehrambenim navikama

Nije neobično da pas preskoči jedan obrok, ali ako pas uporno izbegava obroke i to postane pravilo (a ne izuzetak) to je obično znak da nešto nije u redu.

Ista stvar je i sa pijenjem! Ako pas pije više ili manje, nego što je pio pre nego je došlo do promene, takođe je znak da nešto možda nije u redu.

Kvalitet dlake

Kvalitetna pseća dlaka trebala bi biti gusta i sjajna! Naravno, gustina se razlikuje od rase do rase, ali ako primetite da je na dlaci / krznu vašeg psa došlo do promena, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu.

U većini slučajeva osim u opadanju kvaliteta dlake, da nešto nije u redu pas će vam signalizira učestalim češkanjem / grizenjem. Tada postoji velika verovatnoća da pas ima problema s buvama ili alergijama.

Letargija / nezainteresovanost

Većina pasa ima ono nešto što ga raduje! Nekima je to trčanje za lopticama, nekima duge šetnje, a neki obožavaju igui sa drugim psima.

Ako pas iznenada promeni ponašanje i nezainteresovan je za aktivnosti koje ga inače raduju, verovatno ga nešto muči, pogotovo ako takvo ponašanje traje duže od dva dana.

Povraćanje

Svi psi ponekad povraćaju i povraćanje ne mora automatski značiti da je reč o teškoj bolesti, međutim ako je učestalo i nikako se ne zaustavlja stručnjaci savetuju da kontaktirate veterinara, kako bi u startu eliminisao potencijalno opasne uzroke povraćanja. Recimo trovanje!

Problemi sa stolicom

Ista stvar je sa stolicom! Po pravilu ona treba da da je vlažna i čvrsta. Ako je stolica suva, retka, ponekad čak i krvava vreme je za konsultacije sa veterinarom, kako bi eliminisao potencijalno opasne uzroke.

Ukratko, svim navedenim znakovima zajedničko je da se javljaju iznenada i psi kod kojih se javljaju “preko noći” počinju da se ponašaju bitno drugačije, nego inače.

Ako takva stanja potraju duže od dan do 2 svakako je vreme za posetu veterinaru. Jer, kao i kod nas ljudi, bolje je sprečiti nego lečiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *