Umesto da gutate tablete, mazite svoje pse

Maženje pasa, mačaka i ostalih ljubimaca može pomoći pacijentima da čak upola smanje potrošnju tableta protiv bolova, tvrde lekari.

Poznato je da su vlasnici kućnih ljubimaca uošteno zdraviji nego osobe koje nemaju kućne ljubimce, i to zato što im životinje pomažu da umanje stres i podstiču ih na kretanje. Prema najnovijem istraživanju, pacijentima koji su prošli operaciju kuka ili kolena trebalo je upola manje tableta za ublažavanje bola jer su koristili tzv. ‘Terapiju maženja kućnih ljubimaca’.

-Dokazano je da terapija u kojoj učestvuju životinje može imati pozitivni efekat na pacijentovo emocionalno i fizičko stanje, a takvi rezultati idu u prilog većem uključivanju takve terapije u rehabilitaciju, rekla je Džulija Haveis s čikaškog Univerziteta Lojola.

Ona i Frances Vlasses uzgajaju psiće koji nakon obuke postaju terapijski psi i učestvuju u rehabilitaciji pacijenata.

U Velikoj Britaniji takva praksa korišćenja pasa i mačaka u terapijske svrhe već je dugo prisutna u bolnicama, domovima za nemoćne i za decu te se pokazala kao vrlo uspešna.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *