Uloga omega masnih kiselina kod olakšavanja bola

Poznato je da su omega 3 i omega 6 masne kiseline esencijalne masti, kao i da do njih obično dolazimo unošenjem hrane, za razliku od “obrađenih” ili zasićenih masnih kiselina. Bitno je da znate kako su omega 3 i omega 6 neophodne kako za vaše telo, tako i za vašeg psa.

 Šta to onda znači za ljubimce koji pate od osteoartritisa?
Telo pretvara zasićene masne kiseline u PG2, koji ima upalni proces. S druge strane, omega 3 (PG3) kao i omega 6 (PG1) imaju antiinflamatorni efekat na telo. Dosad bi već svi trebalo da znamo kako je bol koja prati osteoartritične bolesti vašeg psa ili vas samih rezultat upale.

Sredinom 90 – ih rađena su interesantna ispitivanja u sklopu knjige o ishrani dr. Atkinsa. Doktorova je preporuka bila kako bi ključni sastojak u borbi protiv svih artriticnih promena trebale biti omega 3 masne kiseline.

omega-3and6

Zbog čega? Jer je jasno dokazano kako omega 3 olakšava bol i smiruje upalu.
Ono što je možda najzanimljivije u vezi preporuke dr. Atkinsa, da su klinička ispitivanja potvrdila da je već upotreba same omega 3 mlečne kiseline značajno smanjila bol kod obolelih od reumatoidnog artritisa, što im je omogućilo da smanje svoju zavisnost o drugim lekovima.

Ovime zatvaramo puni krug prema nekim od drugih metoda za uspešno suzbijanje artritičnog bola. Naime, takav način ishrane igra značajnu ulogu ako sagledamo celokupnu sliku.

Ako jedemo manje zasićenih masnih kiselina, utičemo na odstranjivanje jednog od faktora u našem telu koji uzrokuje upalu. I obratno, povećavajući unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina pomažemo svome telu i podstičemo ga na proizvodnju anitupalnih odbrambenih mehanizama.

Postoje li još neke blagodati u kojima možemo uživati koristeći omega 3 i omega 6 masne kiseline? Odgovor je jasno “da”.

Arterioskleroza je jedan od vodećih uzroka smrti u zapadnom svetu (sužavajući kanale arterija, što vodi do srčanih bolesti). To znači da unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina koristi našim telima i našim ljubimcima na još jedan način. Time zapravo smanjujemo rizik nastanka srčanih bolesti i mogućnost srčanog udara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *