Ukusno recepti za vašeg psa

Iako kvalitetna dehidrirana hrana sadrži sve sastojke koji su vašem psu potrebni za život ona nije ono najbolje što vaš ljubimac može da dobije. Ukoliko imate želju i malo vremena na raspolaganju možete sami da spremite mnogo kvalitetniji obrok od onog koji vaš pas dobije kada uzmete džak sa granulama u ruke.

RECEPT

– kuvane svinjske iznutrice

– pirinač

– proprženo suvo meso

– kuvano jaje

– seckane jabuke

– šargarepa

– dime začin

Danas je na tržištu prisutno toliko vrsta gotove hrane za pse, pa su novopečeni vlasnici često zbunjeni i nisu sigurni šta je zapravo dobro za njihovog ljubimca. Ako imate sličnih dilema predlažemo vam da posetite forum prirodapasa.com gde ćete pronaći obilje korisnih saveta o ishrani četvoronožnih ljubimaca.

Pružite svom psu najbolji odgoj, kroz razmenu iskustava sa članovima foruma, postavljanje i ocenjivanje menija i analizu sastojaka obroka. Izdvojili smo za vas nekoliko saveta za odgoj zdravog psa, sjajne dlake i bistrog pogleda.

RECEPT

– juneće srce

– juneći grkljan

– pirinač, šargarepa, tikvica

– mileram

– jabuka

– maline

Evo nekoliko smernica ukoliko ste se odlučili da svog ljubimca, koji je do sada jeo dehidriranu hranu, prebacite na prirodnu ishranu.

Ukoliko je pas i ranije, uz industrijsku hranu povremeno dobijao nešto kuvano, ili sveže meso, prelazak je jednostavniji. Ukoliko je pas zdrav i bez problema gastrointestinalnog sistema, najverovatnije da sa nekim jednostavnijim svežim obrokom koji sadrži namirnice koje je ranije konzumirao, nećete imati problema. Kasnije samo dodajete nove namirnice, po malo i jednu po jednu dok pas ne navikne na sve.

Međutim, ukoliko je pas do sada bio samo na industrijskoj hrani, prilagođavanje bi moglo trajati nešto duže.

RECEPT

– juneći rep

– juneće srce

– juneća jetra

– integralni pirinač i bundeva (dodata na kraju kuvanja pirinča)

– spanać i blitva

– beli luk

– izgnječen kravlji sir (višak smese za kiflice)

PRAVILNA ISHRANA PASA

– Meso treba da čini barem 70 odsto porcije, u ostalih odsto ulaze povrće, voće i žitarice.

– Termička obrada mesa neka je što kraća. Ukoliko kuvate meso u vodi, iskoristite tu supu u obroku psa.

– Tvrdo povrće, koje je psima u svežem obliku nesvarljivo, najpraktičnije je narendati ili samleti, i, ukoliko je narendano, ubaciti na kraju kuvanja mesa na 2-3 min. Sokove koje povrće pusti sačuvajte i ubacite u obrok bez termičke obrade. Mleveno ubacite na samom kraju u topli obrok, nemojte ga kuvati.

– Zeleno lisnato povrće je dovoljno samleti. Peršun i srodne biljke, salatasti plodovi i sve ono meke strukture ne treba termički obrađivati.

RECEPT

(ako nemate ništa drugo u frižideru)

– Pirinač sa šargarepom

– 3 jaja iz mikrotalasne

– Pečenica iz mikrotalasne (da zamiriše)

– Srž iz 3 juneće kosti (puna činijica)

– Pomešano sa kašikom pavlake

– Canina alge

– Ulje konoplje

– Listić edamera

Kada hranite psa kuvanim obrocima, imajte u vidu da takva ishrana nije prirodna za psa, te da se kuvanjem gube važni enzimi koje sveže meso sadrži. Pokušajte svom psu što češće davati sveže juneće kosti kako bi vežbao vilicu i čistio naslage sa zuba koje kuvana hrana može da napravi.

Najčešće povrće koje se koristi u kuvanim obrocima:

Uz kratku termicku obradu, narendano: šargarepa, pastrnjak, koren celera, koren peršuna, cvekla, batat (slatki krompir), tikvica, bundeva, blitva i spanać (bez drški, samo listovi), brokoli (u manjim količinama zbog nadimanja).

Sveže, najbolje mleveno: slatka paprika, paradajz, tikvica, blitva i spanać (bez drški, samo listovi), list peršuna.

Izvor. Blic žena

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *