Ukoliko želite sa psom u EU, evo šta morate da uradite

Za put u Evropsku uniju neophodna je potvrda o vakcini protiv besnila, iako je ova bolest gotovo sasvim iskorenjena. Ministarstvo poljoprivrede Srbije tražilo je od Brisela da izbriše ovaj zakon.

vakcina p

Ideja da povedete svog psa negde u inostranstvo, na more na primer, uglavnom odmah padne u vodu čim čujete da pre polaska pas prvo mora na – vakcinu. I to ni manje ni više nego vakcinu protiv besnila. Da apsurd bude veći, u našoj zemlji godinama unazad besnilo je na nivou statističke greške, a stručnjaci se s ponosom hvale kako je ova bolest gotovo sasvim iskorenjena. Uprkos lepim vestima, još nije iskorenjena iz birokratskih procedura.

Iz Ministarstva poljoprivrede, međutim, stižu signali da se na brisanju ovog besmislenog zakona ipak radi. Sad je naš slučaj na briselskom stolu. Odgovor se čeka.

Celu priču da se vakcina precrta pokrenuo je Kinološki savez Srbije. Iz ove kuće je i potekla inicijativa da se ukine obavezna vakcinacija protiv besnila jer osim što ceo proces cepiva i vađenja dokumentacije – kojom dokazujete da je pas sposoban da pređe granicu – nervira „obične“ vlasnike, čini se da još više iritira uzgajivače.

– Za početak, psa ne možete da vakcinišete pre trećeg meseca, a dok ne prikupite svu neophodnu dokumentaciju, prođe u proseku šest-sedam meseci. To uzgajivačima koji žele da prodaju štenad i te kako odmaže – priča za magazin Pas dr Mahmud al Dagistani, generalni sekretar KSS. – Zato imate paradoksalnu situaciju: naši su uzgajivači vrlo dobro kotirani u svetu, imaju dobar ugled, smatra se da su naši psi veoma kvalitetni, zdravi i samim tim su poželjni svuda. Ali, s druge strane, ne možete da prodate štene zbog silne papirologije i procedura koje su svuda prevaziđene.

vakcina

Vakcine protiv besnila su povučene iz svih evropskih zemalja, pa čak i iz regiona. Poslednja zemlja koja je to učinila je BiH. A svi koji se bore za izmenu pravilnika imaju isti argument – besnila nema!

– Ova bolest je gotovo iskorenjena. Već dugo se protiv nje borimo na isti način. Vakcine se, u obliku hrane, iz aviona bacaju svuda po njivama i poljima. Pojedu ih lisice i samim tim tu se lanac završava. Nivo besnila među lisicama je drastično opao, gotovo je zanemarljiv. A među psima da i ne govorimo – pojašnjava Dagistani.

Do svih ovih zaključaka došli su i u Ministarstvu poljoprivrede i iz tog razloga su sve svoje analize i predloge poslali u Brisel. U pismima uveravaju kolege iz EU da besnila više nema, da vakcine ne postoje ni u drugim zemljama Unije i regiona, i da je red i da se i nama ukinu. Uvereni su da će dobiti pozitivan odgovor, ali, doduše, ne mogu ni da pretpostave kada.

A do tada, ako planirate da putujete preko granice, moraćete da prikupite nekoliko papira i da idvojite najmanje sto evra za pasoš, vizu, veterinarski nalaz… Zato onda i nije čudno što mi, za razliku od ostalih Evropljana, nemamo toliko izraženu praksu da vodimo naše pse na godišnji odmor u inostranstvo. Uveravaju nas, međutim, da bi se to uskoro moglo promeniti.

Kako da vakcinišete psa

Uzorkovanje krvi mora da bude obavljeno najranije 30 dana od poslednje vakcinacije protiv besnila i tri meseca pre putovanja u zemlje članice EU. Uzorkovanje za potrebe testiranja obavlja vaš veterinar. Nakon vađenja krvi, veterinar izdvaja i inaktiviše serum centrifugiranjem, materijal pakuje na propisan način i šaje ga u laboratoriju u Pasterov zavod. Uzorci se isporučuju laboratoriji koja određuje nivo specifičnih antitela najkasnije 24 sata nakon izdvajanja i inaktivacije seruma.

Ukoliko želite sa psom u EU, šta morate da uradite:

– Pas mora da bude obeležen mikročipom, da poseduje pasoš i da je vakcinisan protiv besnila

– Najkasnije 48 pre putovanja neophodno je da vam vaš veterinar izda potvrdu o zdravstvenom stanju psa

– Potrebno je uraditi laboratorijski test o urađenom pregledu seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila, i to s graničnim titrom od najmanje 0.5 IJ/ml

– Kao dokaz da su svi prethodni uslovi zadovoljeni, dobićete veterinarski sertifikat koji izdaje nadležna Republička veterinarska inspekcija RS.

Dokumenta potrebna za prelazak psa u EU

  • Pasoš,
  • Viza, odnosno „rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom”
  • Veterinarski sertifikat

Cene
Vakcinacija i čipovanje 1.200 dinara
Vakcina protiv besnila 600 dinara
Titar test 4.600 dinara

Priprema krvi u laboratoriji u serum za slanje 1.000-1.500 dinara
Veterinarski sertifikat 3.700 + 600 + 250 (takes) = oko 4.500 dinara

Ukupno: 11.000 do 12.000 dinara

Izvor: Petmagazin

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *