Ukoliko imate ili želite psa ove stvari morate da znate

Važno je da pas potiče od zdrave i čistokrvne kuje i kvalitetnog mužjaka. Od uzgajivača od kojeg je nabavljen treba dobiti podatke šta je kod njega jeo i u koje vreme, jer je poželjno da se sa sličnom hranom nastavi nekoliko sedmica.

Psi se drže u kući ili u vrtu, odnosno dvorištu. Za držanje u kući treba odabrati prikladno mesto, ostaviti mu mekan i udoban ležaj (najbolje prikladan jastuk). Radi vršenja nužde treba krupnije pse izvoditi najmanje tri puta dnevno, a za sitnije postaviti na balkonu sandučić s peskom, odnosno i njih izvoditi najmanje tri puta dnevno. Za držanje psa u vrtu ili dvorištu treba na mestu zaklonjenom od jakog sunca i severnog i istočnog vetra postaviti dovoljno prostranu i toplu kućicu. Najbolja je kućica od opeka ili drva — zbog toplotnih svojstava. Dimenzije kućice treba da budu prilagođene veličini psa.

nega psa

Pored kućice pas treba da ima nepokriven ispust. U zimskim mesecima na pod kućice stavlja se prostirka od slame, koju treba jednom nedeljno menjati. Čišćenje i dezinfekcija moraju se obavljati leti jednom mesečno, a zimi svakog trećeg meseca. Pri držanju psa na lancu veoma je važno da se psu omogući dovoljna pokretljivost.

Čišćenje psa počinje se odmah po odbijanju od sise (za vreme dojenja kuja čisti štenad). Od pribora treba nabaviti četku, češagiju i krpu. Najpre se obavlja češljanje (od glave, vrata, trupa prema nogama i repu), zatim se izvode pokreti četkom (uz i niz dlaku). Češagija služi za čišćenje četke. Uši se čiste vatom namotanom na štapić, a oči pažljivo čistom krpom.

Sa pranjem psa počinje se od šest meseci starosti (štenad do 6 meseci starosti se ne peru). Psi se peru vodom i sapunom jednom u 2 meseca. Sapunicu obavezno odstraniti jer nadražuje kožu pa može dovesti do povećanog lučenja loja i neprijatnog mirisa. Poželjno je posle pranja i sušenja naprašiti psa insekticidnim sredstvom, pri čemu se valja strogo držati priloženog uputstva proizvođača.

Psa treba svakodnevno, kako zbog nužde tako i zbog njegovog zdravlja, tri puta dnevno voditi u šetnju. Nužno je da jedna šetnja traje duže, tako da pas prevali 4 do 5km pušten sa uzice, kako bi uvek bio u dobroj kondiciji. Ukoliko se pas ne trenira i ne održava u potrebnoj kondiciji, dešava se da kod postavljenih zadataka zakaže. Dobro je poznato da lovački pas koji nije pripremljen kondiciono (ishrana i trening) posle izvesnog vremena iznenada stane u lovu, dobije grčeve, počne da drhti i izgubi ravnotežu, pada stražnjim delom tela, odnosno postaje nesposoban da nastavi lov. Tek posle dužeg odmora, pas se vraća u prvobitno stanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *