Uklonite tegobe svog psa uz pomoć kućnog lečenja

Kad se vi loše osećate možete prosto uzeti neki lek za ono što vas muči, i ne morate za to u mnogo slučajeva ići kod lekara već možete sami sebi da pomognete s onim što imate kod kuće. A jeste li znali da i svom psu možete pomoći jednostavnom ‘kućnom medicinom’ (Naravno pre se konsultujte sa svojim veterinarom,to možete u ovim slučajevima učiniti i telefonski, pa ne morate odlaziti tamo).

1. Ukusni obični jogurt je zdrava poslastica za vašeg psa. Acidofilne bakterije u jogurtu drže pod kontrolom ‘loše’ bakterije u crevima vašeg psa. Ako je vaš pas na antibioticima, malo jogurta (kojeg mu možete davati svakodnevno) će pomoći da mu se ne razvije gljivična infekcija. Takvim infekcijama su osobito sklona štenad, pa će malo jogurta, acidofila ili svežeg kravljeg sira pomoći (izbegavajte jedino mleko i pavlaku).

2. Čaj od kamilice ima prirodno dezinfekcijska svojstva koja ublažuju ne samo vaš želudac, već i želudac vašeg psa. Isto tako može pomoći i s blažim iritacijama kože. U tom slučaju čaj ohladite i namažite ili naprskajte po zahvaćenom delu kože. Vaš pas bi odmah trebao osetiti olakšanje. Hladnim čajem od kamilice možete mu čistiti i oči ako je sklon upalama.

3. Pas kojeg svrbi koža može biti nezgodan, osobito ako on svoj problem rešava tako da se češe o svaki komad nameštaja koji mu je u blizini. Kupite sitno mlevenu zob (kao zobena kaša) i umešajte je u kupku s toplom vodom. Vaš će vam pas biti zahvalan, verujte nam. Psi s kožnim alergijama, infekcijama i drugim bolestima odmah će osetiti olakšanje.

oko.jpg

4. Vitamin E nije dobar samo za borice na licu i rešavanje ostalih problema koje imate s kožom, on je dobar i za suvu kožu vašeg psa. A ako ima tih problema možete mu priuštiti masažu s uljem vitamina E ili mu čak dati tableticu vitamina E (od čega će mu i dlaka biti sjajnija). No ako mu nameravate dati vitamin oralno, pre se konsultujte s veterinarom kako bi vam preporučio dozu za pojedinu rasu.

5. Bezukusne tečnosti s elektolitima (voda s elektrolitima ili elektorlitski preparati u prahu koji se mogu nabaviti u apoteci) ne pomažu samo sportistima da nadoknade tečnost ili bebama da je nadoknade nakon bolesti, već mogu pomoći i vašem ljubimcu ako je dobio proliv ili je povraćao. Dogovorite se s veterinarom oko doze ovih preparata.

6. Psi su kao i deca, ako ih jako strogo ne pazite (a čak i ako to činite), pre ili kasnije povrediće se, te će mu možda čak deo tela nateći. Ublažite mu bol i otok pomoću kupke ‘gorke soli’ (magnezijumov sulfat ili Epsom so koja se može nabaviti u svakoj apoteci i koja se i kod ljudi upotrebljava za ublažavanje reumatskih boli ili artritisa). Ako ne možete povređeni deo namočiti u rastvogorke soli (dva puta dnevno po pet minuta), onda tim rastvorom namočite mali peškir ili gazu i stavite na povredu.

7. Pas ima buve? Nakon što ih se rešite prema preporuci veterinara, još uvek vam ostaje problem buva u vašoj kući. To rešite boraks prahom (natrijumov tetraborat, beli kristalni prah. Boraks je često sredstvo antibakterijsko i ekološko za čišćenje -površina po kući, ali i za pranje veša. Ukoliko se pravilno rukuje ne postoji opasnost od štetnog delovanja. Može se nabaviti u svakoj apoteci i malo boljim trgovinama boja i lakova).
Pospite malo boraksa po podu i tepisima i tada usisajte ili počistite. Ovo je veoma delotvoran način da potamanite te dosadne buve.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *