Udomili ste psa? Evo saveta kako da se prvih dana ophodite prema njemu

Udomili ste psa i šta sad, on nije štene, već je formiran pas sa svim svojim navikama, vrlinama i manama. Možda je bio zlostavljan i zato je preplašen. Vi, sada, što je i normalno niste sigurni kako da se ponašate. Zato vam donosimo ove savete.

Prvih nekoliko dana, za sve ukućane u vašem domu ovo će biti posebni momenti, ali i od ključne važnosti za vašeg novog ljubimca.

Trebalo bi da znate da će prvih mesec dana vaš pas biti veoma zbunjen, “pitaće se” gde je to došao i šta se sada od njega očekuje.

Ukoliko se budete pridržavali ovih saveta privikavanje će proteći glatko.

Ukoliko ste udomili psa iz nekog udruženja, atila ili ste ga udomili iz druge porodice, raspitajte se koje su navike psa odnosno gde je navikao da provodi najveći deo svog vremena ( kuhinja, soba, dvorište, boks ili je jadničak bio na lancu).

Ako je to primera radi bila kuhinja, pustite ga da boravi u njoj i nemojte ga forsirati da naglo menja mesto. Postepeno ga navikavajte i na druge prostorije, a pronađite mu i mesto gde će spavati.

Napušteni psi su pod velikim stresom, uplašeni su i često nepoverljivi prema ljudima.

Nemojte se iznenaditi, ako se ukaki ili upiški u stanu ili ako nešto izgricka iako nije štene.

Zato, obuka mora da krene istog momenta, kada je pas stigao u kuću.

Odvojite malo vremena i napravite listu reči, koje ćete koristiti prvih dana kada mu zadajete neku komandu. To će sprečiti konfuziju i pomoći će vašem psu da brže nauči komande.

Prvo i osnovno što bi trebalo da uradite, jeste da proverite da li je čipovan, ako jeste, promenite podatke na čipu na vaše ime i prezime. Takođe okačite mu pločicu sa vašim brojem telefona, jer su ovi psi često skloni bežanju.

Prvi dani:

Prvi dan je najstesniji kako za vas tako i za vašeg novog psa. Dajte mu vremena da se prilagodi u novoj sredini i porodici pre nego što ga upoznate sa strancima. Pobrinite se da naučite decu kako da se približe psu, a da ga ne preplaše.

Kada uzmete psa, ne zaboravite da pitate šta je jeo i u koje vreme je dobijao obroke. Ponavljajte taj raspored obroka prvih nekoliko dana kako bi se izbegli problemi sa varenjem.

Ako želite da ga prebacite na drugu hranu, učinite to u roku od nedelju dana.

Novu hranu uvodite postepeno sa mešanjem stare. Kada ga vodite kod veterinara ili  je u vožnji kolima iz bilo kod razloga postarajte se da bude u transporteru.

Bilo bi dobro, ako možete da uzmete mini godišnji odmor, kako biste bar nedelju dana stalno bili sa psom. Vašem psu je sve novo i okruženje, ljudi, ali i mirisi, zvukovi…

Ipak, od prvog dana, vaš pas mora da nauči da ostaje i sam u kući, pa idite do prodavnice bez njega. On će verovatno cvileti i plakati, ali ne predajte se, jer pas mora da nauči da ostaje i sam kod kuće.

Prvih dana, budite tihi i mirni, ne vičite na psa i ne pravite nagle pokrete. Ne vodite ga odmah u park na upoznavanje sa drugim psima, jer još ni vas nije upoznao kako treba.

Možda je vaš novi pas bio zlostavljan, možda nije naučio na decu ili druge pse ako je živeo u boksu. Zato mu je potrebna postepena socijalizacija.

Sledeća nedelja:

Ljudi često govore kako ne vide pravu ličnost svog psa prvih nekoliko nedelja nakon usvajanja. Razlog tome je što psu može prvi h nedelju dana može da bude neprijatno dok vas u potpunosti ne upozna.

Budite strpljivi i imajte puno razumevanja i nastavite sa istim rasporedom hranjena, kao i kad je došao kod vas. Vodite ga u šetnje u istom terminu, kao i predhodnih dana.

Kada se pas, malo opustio, pravo je vreme za posetu veterinaru, gde ćete se sa njim konsultovati oko vakcinisanja. Ukoliko vi nemate vremena, možda bi trebalo da odvedete psa na neku obuku, kako bi se što pre socijalizovao.

Kada krenete u parkić na upoznavanje sa drugim psima, obratite pažnju na to, da li je pas plašljiv ili je možda dominantan u odnosu na druge pse.

Obratite posebnu pažnju na govor tela psa kako biste bili sigurni da će upoznavanje u parkiću proći glatko i bez tuče.

Ako ipak naiđete na bilo kakav problem, a niste sigurni kako da ga rešite pitajte veterinara da vam preporuči trenera.

Izaberite trenera koji koristi tehniku pozitivno-ojačanje, a to će vam pomoći da pas prevaziđe strah ili agresiju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *