Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Učestale alergije kod psa

Jedan bojj pasa duži vremenski period saživi sa alergijom i svim nelagodnostima i sekundarnim komplikacijama koje ovaj imunološki poremećaj donosi.

Veliki broj pasa dugi vremenski period živi sa alergijom i svim nelagodnostima i sekundarnim komplikacijama koje ovaj imunološki poremećaj donosi. Alergijske reakcije mogu da budu nasledne ili se mogu sticati tokom života.

Kao i za sva druga oboljenja tako i za alergijska postoji niz predispozicija koje mogu da dovedu do nastanka alergijske reakcije.

Kada postoji nasledna osnova, ona se ne odnosi direktno na poznati alergen već samo na sklonost alergijama. Savremeni uslovi života, upotreba raznih hemijskih supstanci u razne svrhe od dezinfekcije, do konzerviranja hrane, često su ozbiljan problem posebno za životinje koje veći deo vremena provode u kući.

Centralno grejanje često sa nizom drugih faktora dovodi do potenciranja alergije na kućnu prašinu, koja je intenzivnija zimi zbog slabog provetravanja.

U vlažnim uslovima očekuju se plesni i gljivice pa samim tim i alergija na njihove spore, dok u toplim i sunčanim predelima uglavnom alergija na polen.
Parazitarne infekcije mogu se smatrati kao jedan od faktora predispozicije, međutim za sada je pouzdano dokazana samo alergija na pljuvačku buve kao jednog od ekoparazita.

Osnovni simptomi alergije su češanje, koje može da bude generalizovano po celom telu ili lokalno samo po jednom delu tela.

Vlasnici svoje ljubimce dovode na pregled uglavnom zbog češanja ili promena koje su posledica ćešanja duži vremenski period.

Da bi pregled u potpunosti uspeo i pravilna dijagnoza postavljena, morate biti spremni da odgovorite na niz pitanja, koja su naizgled nebitna. Veterinar će pitati šta vas pas jede, od kada je počeo baš to da jede, ko ga hrani, iz kakvih posuda jede, koliko dugo mu hrana stoji u posudi i tako dalje.

Samim tim će i vaš ljubimac biti pošteđen daljih dijagnostičkih metoda i postupaka i blagovremeno podvrgnut adekvatnoj terapiji.
Kod nutritivnih alergija (alergije na sastojke hrane) jako je bitno utvrditi na koji sastojak je ispoljena alergijska reakcija. To se veoma lako utvrdi kožnim testom, ali problem je u tome što se testiranje ne radi svuda.

Alergija na pljuvačku buve u poslednje vreme je veoma prisutan problem. Buve predstavljaju ozbiljan problem, kako životinjama, tako i vlasnicima jer pripadaju grupi parazita koji se prenose i na ljude. Terapija je naizgled vrlo prosta, uništimo buve i tu je kraj problematike. Međutim, to nije nimalo lako, posebno kod pasa koji se drže napolju ili u odgajivačnicama, gde ih je veći broj.

Tretiranje psa i nije neki problem, okupa se nekim antiektoparazitikom, nanese se sredstvo sa produženim efektom za buve i pas je sređen. Da ne bismo došli u situaciju da pas ima alergiju, a nema buve, moramo da tretiramo sredinu življenja. Koriste se sredstva koja se mogu kupiti u javnoj prodaji.
Po pojavi prvih simptoma odmah se treba konsultovati sa veterinarom i pristupiti tretmanu, kako bi posledice bile što manje.

Alergije su grupa bolesti koje se manifestuju kao pojačan odgovor imunog sistema, i mogu biti vrlo ozbiljne i opasne, ali se sve mogu držati pod kontrolom i životinji se ože obezbediti kvalitetan i lagodan život.