U Zagrebu nova pravila: Zabranjeno trajno vezivanje pasa!

Pre tri dana je u Skupštini Grada Zagreba doneta nova Odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, kao i postupanju sa napuštenim životinjama. Nekoliko novina iz ove odluke privukle su veliku pažnju.

vezan

 Naročitu pažnju privukla je odredba da se pas ne sme trajno vezivati niti zatvarati u boks. Takođe vlasnik mora da snosi troškove mladunčadi svog ljubimca. Takođe, prašina se digla i oko odredbe koja se tiče hranilišta za mačke: Grad će ubuduće raspisivati pozive udruženjima da se jave za postavljanje hranilišta a zahteve će im odobravati lično gradonačelnik. Na Skupštini se raspravljalo i o nedostatku kanti za izmet, ali i retkoj naplati kazni za vlasnike koji ne čiste za svojim ljubimcem.

Aktivisti za zaštitu životinja tvrde da je reč samo o “kozmetičkim promenama”:

– Što se tiče zabrane trajnog vezivanja pasa, pitanje je kako to dokazati na sudu. Jedino ako 24 sata posmatram nekog psa, onda mogu reći da je on uvek zavezan. Osim toga, Zakon o zaštiti životinja nema odredbu kojom se držanje životinje neprestano na lancu zabranjuje. Kako će se onda sankcionisati takvo ponašanje, čak i ako se dokaže, kada ono zapravo nije protivzakonito? – pita se Jadranka Dragović, predsednica udruženja Suza.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *