Trudnoća: promene raspoloženja kod kuje

Pravo uzbuđenje za vašu porodicu je kada je vaša kujica skotna pa očekujete uskoro da čujete lupkanje malih šapa! Osećaj iščekivanja sitnih, divnih, malih štenaca je nešto čemu malo ko od može da odoli. Ipak, vaša kuja će menjati raspoloženje i uglavnom proći kroz celu trudnoću i porođaj bez incidenta ili potrebe za ljudskom intervencijom.

Ipak, svaki vlasnik će primetiti veliki broj promena u ponašanju i temperamentu svog psa, koje će postati izraženiji kako se približava dan za dolazak prinova u kuću. U ovom članku ćemo pogledati ključne promene u ponašanju koje možete očekivati, a sagledaćemo i hormonalne promene kroz koje će kuja proći.

Period trudnoće

Period trudnoće kod psa je mnogo kraći nego kod ljudi i u proseku traje između 58 i 68 dana, u zavisnosti od rase i drugih faktora. Veći psi imaju tendenciju da nose duže od manjih rada, a ipak najpouzdanije je da vam veterinar kaže kada će se kuja ošteniti.

Kako se trudnoća razvija, vaša ženka će proći kroz čitav niz fizičkih promena i promena u ponašanju. Kako se vreme “dolaska” štenaca paribližava, apetit vašeg psa će postati ogroman, i može se dogoditi da vaša ženka jede dva puta više nego inače.

Uznemirenost ili drugačije ponašanje

Ženke instinktivno znaju šta im je potrebno i prijatno kada su trudne, zato će se i ponašanje vašeg psa menjati u skladu s tim. U nekim momentima, to že se manifestovati kroz vrlo mirno, opušteno ponašanje i relativno mirnu trudnoću, dok u drugim, one mogu postati nervozne, uznemirene i nemirne.
Zato nikada ne bi trebalo vašeg psa u tim momentima terati da rade previše fizičkih aktivnosti ili da se previše zamaraju. Posebno kako trudnoća napreduje, grube igre i izloženost velikom naporu treba izbegavati.

Vaša ženka će verovatno tražiti mirnije delove kuće da se opusti kako bi bila sama tokom trudnoće, a onda to treba i da joj obezbedite.

Ponašanje

Kako trudnoća vašeg psa napreduje, prirodno je da će početi da traži pravo mesto za porođaj. To je poznato kao ponašanje gnežđenja i to je potpuno normalno ponašanje i nešto što bi joj trebalo omogućiti što pre.

trudna
Ukoliko vi namestite mesto da posteljinom i ćebetom za svog psa, nemojte se iznenaditi ako podigne nos i pronađe drugi prostor za porođaj. Pokušajte da je ne uznemiravate zbog toga.

Gnežđenje psa može prouzrokovati da ženka ide po kući skupljajući stvari koje ona želi da su uz nju prilikom štenjenja, poput omiljenih ćebića i lepih mekanih jastuka. Vaš pas može početi sa ovakvim ponašanjem u bilo kojoj fazi trudnoće, a ukoliko odjednom počne sa ovakvim ponašanjem, verovatno možete očekivati da se štenci pojave u roku od dan ili dva!

Odbrambeni stav

Kuje imaju prilično odbrambeni stav tokom trudnoće. Posebno kako trudnoća napreduje, pokušajte da ne dovodite puno stranaca u kuću ili im ne dozvolite da kontaktiraju sa vašim psom. Pobrinite se da vaš pas ne bude nervozan ili uzrujan zbog previše buke i aktivnosti, i objasnite deci da u ovom periodu ne diraju previše psa.

Fizičke promene trudne ženke

Kao i čitav niz promena emocionalnog i temperamentnog ponašanja koje trudne ženke pokazuju, vaš pas će takođe pokazati i ceo niz fizičkih promena tokom trudnoće.

Kako se trudnoća razvija, vaš pas će naravno dobiti na težini, i možda će mu biti malo teže da se oseća lagodno ili će se malo teže kretati.

Mlečne žlezde nabubre, i kako se vreme štenjenja približava, počeće da proizvode kolostrum. Može se dogoditi da vaša ženka čak i pati od jutarnje mučnine, ili generalno mučnine, posebno u ranim fazama trudnoće.

Sve to je potpuno normalno, ali je pametno uključiti vašeg veterinara u trudnoću, kako bi se osiguralo da se sve razvija kako treba kako bi se na vreme indetifikovali potencijalni problemi.

One Comment

  • Andrea

    Kada zenke mogu da ostanu trudne sa koliko mesevi ili godina i koliko dugo traje proces parenja jako se plasim zato sto sumnjam da je moja zenka ostala trudna?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *