Trovanje insekticidima: simptomi i šta treba da uradite

Trovanje pasa sredstvima za uništavanje insekata događa se svakodnevno. Takva trovanja uglavnom su slučajna i dešavaju se kod kuće.

Vlasnici otrovanih životinja prvo potraže prvu pomoć telefonski. Ukoliko je došlo do neobične reakcije nakon tretiranja životinje nekim sredstvom protiv spoljnih parazita (buve, krpelji) veterinari će savetovati vlasniau da odmah okupa psa te da hitno nakon toga dovede u ambulantu. Vlasniku s epreporučuje da prilikom kupanja otrovanog psa sebe zaštiti gumenim rukavicama.

Ukoliko vlasnici sumnjaju da je ljubimac pojeo neko toksično sredstvo, preporuka je da svakako sa sobom donesu sumnjivi materijal ili ako je došlo do povraćanja – povraćeni sadržaj.

trovanje insekticidi

Insekticidi se dele u nekoliko grupa.
Prvu grupu čine organofosfati i karbamida, a njih možemo naći skoro u svakom domaćinstvu. Upotrebljavaju se za uništavanje mrava, bubašvaba i sličnih napasti, a neretko ih sami vlasnici posipaju po psu jer su sredstva protiv buva obično skuplja od ovih insekticida.

Simptomi trovanja ovim insekticidima vrlo su uočljivi. Do prvih smetnji dolazi nekoliko sati nakon kontakata sa inscekticidom bilo preko kože ili digestivnog trakta. Javlja se slinjenje, suzenje, proliv, povraćanje pa i nekontrolisano mokrenje. Mišići se nekontrolisano grče, pa izgleda kao da se cela životinja trese. Obično nisu stabilni na nogama, šantaju, a može doći i do paralize nogu. Srećom, trovanja ovom vrstom insekticida uspešno se mogu izlečiti jer za te otrove postoji protivotrov. Važno je što pre doći do veterinara, a dužina lečenja i doza protivotrova zavise od količine polizanog, odnosno našpricanog sredstva. Važno je odstraniti preostale količine insekticida sa kože ili / i iz želuca pa bolesnu životinju treba okupati i isprati joj želudac.

U drugu grupu insekticida spadaju organoklorini. Danas se vrlo malo upotrebljavaju, a uglavnom su u upotrebi kao sredstvo protiv tzv. žutih mrava. Simptomi trovanja slični su epileptičkim napadima, a između napada životinja može izgledati sasvim normalno. Leči se tako da odstrani odstranimo otrov te se daju sredstva koja će umiriti nadraženi nervni sistem.

Piretrini ( inkseticidi biljnog porekla) su vrlo često upotrebljavani insekticidi, relativno su sigurniji od ostalih, a znakovi trovanja takođe podsećaju na epilepsiju, ali dolazi i do povraćanja, proliva te jakog slinjenja. Uz pravovremenu terapiju, otrovani psi oporave se u roku od 72 sata.

Dakle, sa insekticidima oprezno.

Imajte na umu da se većina trovanja događa zbog nepažnje vlasnika i nepravilne upotrebe sredstava za suzbijanje insekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *