Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Tri mita o pitbulovima

Pitbulovi se najčešće nalaze na meti medija, kao psi koji su opasni po okolinu, i koje ne treba držati u svom posedu jer su nepredvidivi, pa zbog toga opasni po okolinu. Mi vam danas dajemo tri razloga koji demistifikuju ovakvo mišljenje, i koji ove pse predstavljaju iz jednog sasvim drugačijeg ugla.

Pitbul nije rasa koja grize. Barem ne grize u značajnije većem procentu nego što to rade drugi psi. Prema rezultatima testova socijalizacije, čak njih 86,8% je uspešno prošlo sve testove, za razliku od nekih drugih rasa kao na primer zlatnih retrivera koji su prošli ovaj test sa 85,2% uspešnosti ili 80,1% škotskih ovčara.

Istraživanje američke veterinarske asocijacije je pokazalo da nijedna pasa rasa, pa tako ni pitbul, ne napada ljude više od ostalih pasa. Koliko će vaš pas biti agresivan zavisi isključivo od njegovog karaktera i vaspitanja.

Pitbulovima se ne zaključava vilica pri ugrizu. Prema rečima dr Ler Brisbina, njihova struktura se ni po čemu ne razlikuje od drugih pasa, tako da je ovo još jedan mit u nizu.