Tri čarobna faktora za vašeg psa

Svaki vlasnik sem što voli svog psa, mora biti i vođa čopora, mora vežbati sa psom, disciplinovati ga i pokazivati ljubav kako bi ljubimac bio zdrav i uravnotežen, tvrdi Cesar Millan. Cesar uvek polazi od vlasnika. Inače, Cesar Millan, najpoznatiji svetski pasji psiholog, pre televizijske serije “Šaptač psima” intenzivno se bavio rehabilitacijom agresivnih pasa. Ali pre nego što se počne baviti “problematičnim” psima, Cesar uvek polazi od vlasnika.

Oni treba da se postave kao snažne vođe, što bi se trebalo izraziti kroz disciplinu, vežbanje i privrženost. Menjanje ponašanja vlasnika ključan je deo pasje rehabilitacije, a vrate li se vlasnici starom ponašanju, psi će ih slediti i učiniti isto. Isto tako, agresivnost kod nekih pasa može izazvati i manjak fizičke aktivnosti, zbog čega psi postaju frustrirani. Redovnom “vežbanjem” psi troše višak energije, a to ih održava zdravim.

S agresivnim psom treba puno raditi i biti strpljiv
Imate li agresivnog psa, obavezno uzmite profesionalnog trenera pasa da radi sa vama i vašim psom jer se s vremenom i predanošću većina pasa može promeniti, savetuje Cesar.

nered u kuci pas
Hiperaktivnost nestaje ignorisanjem
Ako je pas hiperaktivan, verovatno samo želi vašu pažnju. Kad počne da skače po vama, ignorišite ga i videćete da će ubrzo prestati, poručuje Millan.

Vi ste uzor ljubimcima
Neprestanim lajanjem psi vam daju na znanje da nešto nije u redu ili da njihove potrebe nisu zadovoljene. Isto tako, dočekuju li vas lajanjem, to ne znači da vam tako pokazuju ljubav. Cesar smatra da vam pokušavaju “reći” da su usamljeni te da im je dosadno bez vas, pa lajanjem sagorevaju višak energije koji im se nakupio tokom dana. Zato im pronađite aktivnosti kojima će svakodnevno trošiti energiju. Nikad ne dopustite da vas lajanje uznemiri. Važno je da uvek ostanete mirni, preporučuje Cesar, jer psi ne slede frustrirane vođe, nego i sami postaju frustrirani.

Problem sa kojim se još vlasnici često susreću je i pasje “preklinjanje” za hranom. Iako im vlasnici često udovoljavaju željama, uz malo volje i truda ovo, ali i ostala neželjena ponašanja, mogu se vrlo lako ispraviti. Vaš pas zna da će dobiti hranu ako vas moli, ali ako mu je počnete uskraćivati, shvatiće da mu cviljenje neće uvek doneti ono što želi. U tim slučajevima pomaže i ignorisanje. I sami znate da ga redovno hranite, pa ga pokušajte ne žaliti kad vas počne gledati umiljatim pogledom ili vam stavlja šape u krilo.

Zapamtite da je ključ svakog treniranja doslednost, ističe Cesar Millan. Ne držite li se vi pravila, neće ih se držati ni vaši ljubimci. Kad vas pas poštuje kao vođu, poštovaće i slediti vaše zapovesti.

Povremeno izigravanje vođe neće pomoći vašem psu, a ni vama.

Štene se trenira od prvog dana
Ljudi često greše jer se previše brinu da njihovo štene ima sve umesto da ga odmah počnu trenirati, smatra Cesar. Ako štene oseti da su im vlasnici slabe vođe, postaju nemirni, puno laju i povlače uzicu.

Sprečite na vreme da decu ugrizu psi
Pokažu li mala deca pred psima da ih se boje, to u psima može podstaći agresivnost. Takođe, naučite dete da nije dobro grliti nepoznate pse jer ih baš tada najviše znaju ugristi. Ako je pas ukočen, reži ili diže rep, neka ga dete ne gleda u oči i polako se udalji. Zdirkivanje psa dok jede takođe se ne preporučuje.
Na miran način pokažite psu da ne sme gristi predmete
Ugledate li psa kako žvaće vaše najdraže cipele, ostanite mirni, ne pokazujte da ste ljutiti te ga nemojte grubo odgurne. Laganim dodirom po vratu odvratite mu pažnju s cipela. Ne uspe li to, ponudite mu poslasticu ili drugu “igračku”. Ponekad psi žvaću predmete da se smire, ali i kad pate zato što vi niste pokraj njih.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *