Trening poslušnosti: naučite psa na komande “dođi”, “noga” i “sedi”

Pored uspešno savladane lekcije o toaletu, učenje poslušnosti je od izuzetnog i esencijalnog značaja. Poslušan i lepo vaspitan pas je uvek dobro i prijatno društvo, isto kao što je sušta supšrotnost potpuno istinita; imati neposlušnog psa može da pretvori vaš dom u pravi pakao. Uvek možete da unapredite dresuru svog psa, kada savlada osnone komande.

 

Neophodno je da nauči nekoliko bazičnih stavki, na kojima kasnije može da se temelji ozbiljniji trening. Savki dobro dresiran pas, uključujući ‘profesionalce’, poput policijskih ili pasa za lov, prvo je naučio sledeće osnovne komande.

Sedi: Komanda ‘sedi’ je prvo što pas treba da nauči. Ona je od esencijalne važnosti zato što vam omogućava da imate kontrolu nad situacijom u bilo kakvim okolnostima; pas je pod komandom ‘sedi’ miran i poslušan i ne pomera se sa mesta.

Fuj: Komanda ‘fuj’ ili ‘fuj to’ je takođe važna. Ona psu kaže da pusti bilo šta u datom trenutku ima u ustima, što je važno i da zaštiti druge i da spreči da se vaš pas povredi ili otruje.

Stoj: Komanda ‘stoj’ je važna kao i prva; pas je miran, nepokretan i u mestu.

Dođi: Ova komanda uči psa da momentalno dođe na vašu zapovest, a treba da je uvedete u dresuru čim počne da prepoznaje svoje ime. Ona će takođe da vam uštedi mnogo brige i zaštiti štene od potencijalnih opasnosti.

Uz nogu: Ova komanda uči psa da se drži blizu vas dok šetate, sa ili bez povoca.

Kada je reč o metodi dresure, postoji više načina kojima možete pristupiti. Uglavnom, veterinarska udruženja se slažu da je najbolji metod za uspešnu dresuru metod pozitivnog ohrabrivanja, za razliku od metode kazne i zasluge. To u osnovi znači da psa treba nagraditi kada je uredno obavio komandu ili zadatak koji ste mu dali, a kada ga ne obavi, ostaje bez nagrade. Mnogi ovaj metod smatraju efektivnijim od sistema kažnjavanja neželjenog ponašanja; ako ništa drugo, svakako je mnogo prijatniji za vašeg ljubimca, kao i za vas.

Povodac za pse je posebna stavka u dresuri psa, a takođe pomaže da imate dobru kontrolu nad svojim ljubimcem, ali ne na način koji će činiti da se pas oseća pod pritiskom i da bude zastrašen. Pre svega morate da odaberete ogrlicu i povodac koji mu odgovaraju; za malo štene je najbolje uzeti laganu ogrlicu i lak lanac. Upoznajte psa sa ovim aksesoarima u mirnom i prijatnom okruženju i uvek kada se igra napolju; drugim reččima treba da zaboravi da je nosi i da mu ona postane nešto sasvim prirodno i normalno. Sličan princip važi i za povodac; neka on bude asociran sa igrom i vremenom napolju.

Dakle, na početku nemojte da ga zatežete i pustite ga da se slobodno kreće okolo. Kada počnete da držite povodac, takođe pustite psa da se na njega navikne, pa tek onda pređite na komande poput hodanja uz nogu i slično. Budite strpljivi i nežni, a jedan od najboljih saveta je da uvek sa sobom imate poslasticu za nagradu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *