Treba li razdvajati pseći par pri udomljavanju?

Poput ljudi, i psi pronalaze utehu u pripadnicima svoje vrste.

Često se govori da je pas čovekov najbolji prijatelj, ali zaboravljamo da je pas ujedno i – pseći najbolji prijatelj.

Poput ljudi, i psi pronalaze utehu u pripadnicima svoje vrste. Ponekad je veza između psećih prijatelja toliko jaka da će psi, ako se i nakratko razdvoje, reagovati anksiozno, lajati i zavijati, tačnije tugovati jedan za drugim. Neki parovi veoma teško podnose kada se pri udomljavanju – zauvek razdvoje. Mogu li onda da pronađu sreću u novom domu ako ostanu bez najboljega prijatelja?

Prednosti udomljavanja psećeg para

Udomljavanje para pasa, važno je pritom istaknuti da ne moraju biti različitoga pola, može biti divno iskustvo za pse i ljude. Par povezanih pasa obično vlasniku zadaju manje brige i posla nego jedan pas koji se navikava na novu okolinu. Uz to, oni jedan drugog zabavljaju i maze pa neće biti usamljeni. Ako nameravate da imate više pasa, lakše je udomiti već formirani par koji se dobro slaže, nego navikavati nove pse jedno na drugog.

pas-ljubav

Dva tipa psećih parova

Kao i kod ljudi, i psi razvijaju odnose različitih tipova. Zato je neke parove poželjno razdvajati, dok bi kod drugih odvajanje uzrokovalo probleme.

Ako je par istinski povezan i odnos među psima je uravnotežen i zdrav, odvajanje može uzrokovati razdoblje tugovanja i doprineti problemima u ponašanju u novom domu, poput destruktivnog ponašanja, bezrazložnog straha, agresije i straha od odvajanja. Takvi psi jedan drugom pružaju sigurnost, ako razlika između pasivnijeg i dominantnijeg nije prevelika, i među njima nema ni većih trzavica.

Kod drugog tipa psećeg para ne radi se o izbalansiranom odnosu. Psi su obično mlađi i jedan je od drugoga znatno dominantniji i napada slabijeg partnera koji ga se drži zbog sigurnosti. Odvajanje će u tom slučaju dominantnijeg psa naučiti prikladnim, zdravim socijalnim veštinama, a kod pasivnijeg razviti samopouzdanje i sopstveni identitet.

Ako je odnos među psima pozitivan i zdrav, pse bi svakako trebalo zadržati ili udomiti zajedno. Ako ne, razdvojite ih i oba će od toga imati koristi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *