Toy pudla, vesela pametnica, ali samo ako…

Nalik na igračke, toy pudlice mame poglede ali i uzdahe jer su uz svoj simpatičan izgled i veoma pametni psi. Vesele i energične, pravi su prijatelji uvek spremane na igru, zabavu i druženje.

POREKLO I IZGLED 
Pudlice potiču iz Nemačke. Veoma su dopadljivog izgleda i mnogi ih upravo zbog toga biraju za ljubimca. Njihovo krzno može biti različitih nijansi crne boje, bele i krem. Hipoalergensko je, pa osobe koje su sklone alergijama mogu slobodno da se druže sa ovim psima. Visina im dostiže do oko 25 centimetara, a uglavnom su teške oko 3-4 kg.

KARAKTER
Simpatične su, vesele, pune života i vole da budu sa ljudima. Prija im društvo. Treba im puno pažnje i ljubavi. Druželjubive su i slažu se sa ostalim kućnim ljubimcima.

Vlasnik pudlice mora da bude pravi vođa. U suprotnom fine pudle znaju naglo i burno reagovati. Nemojte dozvoliti da vaša pudlica pomisli da je vođa, jer tada može postati neposlušan pas sa problematičnim ponašanjem – može postati nervozna, lajati dok ne dobije šta želi, biti nepoverljiva prema strancima i takva ne može biti blizu dece.

Inače mogu biti dobre sa decom, ali ne sa jako malom nego sa malo starijom koja će umeti da je vode. Mogu se prilagoditi i gradskom i seoskom životu. Vole dvorište u kojima se igraju ali mogu biti srećne i bez takvog prostora. Za svoju veličinu, odlični su čuvari. Treba ih trenirati i igrati se sa njima, jer bez takve pažnje mogu postati stidljive.

TRENIRANJE, IGRANJE…
Pudlice spadaju u izuzetno inteligentnu rasu pasa i zato ih je lako trenirati. Iznenadićete se kako brzo uči trikove i komande. Vele šetnju, i trebalo bi svakodnevno da provedu napolju bar sat vremena . Treba im dosta vežbe, trčanja i igranja i tada će biti mirne kada su unutra.

Mada, nemojte da se iznenadite ako se vratite iz duge šetnje, a vaša pudlica zatraži još da se igra sa lopticom…

NEGA.
Zbog svoje duge dlake, pudlice zahtevaju mnogo nege. Treba ih redovno kupati, i šišati ih na svakih šest do osam nedelja, pogotovo ako se spremaju za izložbe. Neke se ne linjaju uopšte a neke vrlo malo. Mnogi friziraju svoje pudlice na zanimljive načine, na primer, ostavljajući im dugu dlaku samo oko članaka i na vrhu glave…

BOLESTI
Ova rasa živi dugo, obično 12 do 15 godina, ali imaju genetske predispozicije za bolesti kao što su dijabetes, epilepsija, bolesti srca, problemi sa digestivnim traktom…

Zbog svojih dugih ušiju sklone su ušnim infekcijama pa ne bi bilo loše čistiti im uši jednom nedeljno.

Dakle, svojoj pudlici obezbedite dobru negu, budite često sa njom, igraj se, trčite, a ona će vam  uzvratiti svojom ljubavlju i oraspoložiti te svaki put.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *