Bolje sprečiti nego lečiti: toplotni udar kod psa

Vreli dani su pred nama i oni mogu mogu da dovedu do ozbiljnih problema kod pasa ukoliko se ne ponašate kao odgovorni vlasnici i ne vodite dovoljno računa o njima. Najčešći problem koji se javlja kod naših ljubimaca je toplotni udar.

Toplotni udar nastaje kada sistem za termoregulaciju ljubimca ne može da održi temperaturu tela u normalnim granicama. Pas nemAefektivan način rashlađivanja (za razliku od ljudi koji se znoje) pa se dešava da se vrlo lako pregreju.

Pas sa umerenim toplotnim udarom (telesna temperatura 40-41 stepen celzijusov) može da se oporavi u roku od sat vremena uz pruženu odgovarajuću prvu pomoć i terapjiu koju odredi veterinar.

Teži toplotni udari (telesna temperatura preko 40 stepena celzijusova) može da dovede do uginuća životinje i zahteva momentalnu intervenciju veterinara.

Simptomi: :
Pas koji je doživei toplotni udar ponaša se ovako:
Ubrzano dahtanje
Svetlo crveni jezik
Crvene ili blede desni
Debela, lepljiva pljuvačka
Slabost
Vrtoglavica
Povraćanje (nekada sa primesama krvi)
Dijareja
Šok i koma.

toplotni udar


Šta ako se to desi:

Odmah sklonite psa sa vrućine. Pre nego što ga odvedete do veterinara, snizite mu temperaturu tela tako što ćete ga kvasiti hladnom vodom. Povećajte cirkulaciju vazduha oko njega pomoću ventilatora. Korišćenje izuzetno hladne vode, može biti kontraproduktivno. Ukoliko se brzo rashladi i ako mu telesna temperatura padne suviše nisko, može doći do drugih problema koji ugrožavaju život vašeg psa. Rektalna temperatura treba da se proverava svakih 5 minuta. Kada dostigne vrednost od 39 stepeni celzijusovih, prestanite sa hlađenjem, prebrišite psa peškirom ili frotirom i pokrijte ga da ne bi nastavio da se hladi. Čak iako vam se čini da je vašem psu u potpunosti dobro, odvedite ga kod veterinara što pre.

Veterinar mora da se pregleda jer je moguće da je dehidrirao ili da su nastali još neki problemi kao posledica toplotnog udara.

Stavite psu svežu vodu na raspolaganje i nemojte nikako na silu da ga pojite da se ne bi slučajno ugušio.

Psi koji su imali umereni toplotni udar se uglavnom brzo oprave bez ikakvih posledica. Teški oblici toplotnih udara su praćeni sporijim oporavkom i oštećenjem nekog organa što zahteva posebnu negu i dalju terapiju.

Psi koji su jednom preživeli toplotni udar imaju veće šanse da ga dožive opet i zato je potrebno tokom toplih, vlažnih dana preduzeti sve mere opreza da se to ne bi desilo.

Prevencija:
Psi koji su gojazni, imaju srčane probleme ili probleme sa disanjem ne treba izvoditi na sunce, uvek treba da su u hladu. Čak i normalna aktivnost po vrućem danu za ove pse može da bude pogubna.

Sveža voda mora da bude stalno dostupna.

Ne ostavljajte nikada psa u parkiranom automobilu čak iako se nalazi u hladu.

Psi koji žive napolju moraju da imaju pristup nekom prostoru zaklonjenom od sunca tj. nekoj hladovini.

Kada su vreli dani, ograničite kretanje i vežbanje vašeg psa. Suviše rekreacije po vrelom danu može da bude veoma opasno.

Ne stvaljajte korpu za njušku psu.

Izbegavajte mesta kao što su plaže a posebno mesta sa betonom ili asfaltom o koji se toplota odbija i gde nema prsitupa nekoj hladovini.

Kvašenje psa vodom i dozvoljavanje da pliva, mogu da pomognu u održavanju normalne telesne temperature.

Psa u zatvorenom prostoru smestite na hladno mesto. Klima može da bude dobar način da se pas rashladi, ali nije neophodna. Uvek možete da zamrznete vodu u plastičnim bocama, da ih onda umotate u novine ili u peškire i da postavite oko mesta na kome vaš pas voli da spava. Ukoliko voli da legne na hladne pločice u kupatilu ili kuhinji nemojte mu braniti.