Top 10 najskupljih rasa pasa

Pravilna briga i nega jednog psa može vas koštati čitavo bogatstvo na godišnjem nivou, ako se uračunaju vakcine, hrana i prateći proizvodi za negu…

Ali, šta bi bilo kada bi to bio samo vrh ledenog brega, odnosno ukoliko bi vas kupovina psa koštala pravo malo bogatstvo? U zavisnosti od toga koju rasu psa želite da posedujete, možda ćete morati da platite više od 10.000 dolara u samom startu.

Predstavljamo vam deset najskupljih rasa psa koje postoje u svetu, činjenice koje ih čine tako posebnim i broj dostupnih pasa iz te vrste. Uzmite u obzir da cene mogu varirati u odnosu na zemlju u kojoj živite.

saluki

Saluki (blizu $2,500)

Saluki, poznat kao Kraljevski pas Egipta, bio je verni pratilac čoveka još iz vremena faraona. Ovo je rasa psa koju su najčešće birali trgovci koji su se kretali kineskim putem svile, kao i antički lovci na zečeve i gazele. Ova rasa psa je svakako jedna od najstarijih pripitomljenih vrsta, koje i dan danas postoje u svom čistom obliku. Oni su dugački, visoki i mršavi psi, koji mogu težiti do 35 kg. Zbog svoje nezavisnosti i povučenosti, ovi psi možda nisu dobra rasa za ljude koji se prvi put upuštaju u kupovinu kućnog ljubimca. Njima je potrebno dosta kretanja i jurnjave, tako da je to jedna od stvari na koje morate biti spremni ukoliko želite da budete ponosni vlasnik lepo razvijenog i zdravog Saluki psa.

faraon

Faraonski pas (do $6,500)

Uprkos svom impresivnom imenu, Faraonski pas zapravo nije egipatska rasa. Nacionalnost ovog psa je malteška. Ova rasa psa ima mnogo toga što im ide u prilog, počevši od prefinjenog izgleda i atletske dispozicije. Oni su veoma inteligentni. Takođe, oni imaju još jednu veoma simpatičnu osobinu – njuške i uši im pocrvene kada su ekstremno srećni ili uzbuđeni. Ova vrsta psa ima veoma kratku, crvenkastu dlaku i šape, kao i brkove i njuške u odgovarajućoj boji. Mogu težiti i do 25 kg, pri čemu su mnogi od njih manji i mršaviji. Narav im je tvrdoglava i nezavisna, a njihovo dresiranje je često veoma težak izazov. Ipak, oni se sasvim dobro snalaze sa zahtevima, ako uspete da probijete njihov čvrsti oklop.

tibetanski mastig

Tibetanski mastif (do $7,000)

Tibetanski mastif je još jedna stara rasa psa, u koju spadaju neki od najvećih pasa na svetu. Originalno potiču iz Nepala i Kine, mogu težiti i do 80 kg. U stara vremena, ova rasa je korišćena kao zaštita stada i domova od napada leoparda i vukova. Želite da posedujete jednog od njih? Dresura ove rase pasa je takođe veoma teška, pošto su po prirodi tvrdoglavi i uporni. Iako se oni sada uglavom odgajaju u Sjedinjenim Američkim Državama, štenad koja potiče iz Nepala, ili od roditelja koji su iz Nepala može koštati mnogo više. Prošle godine, retki crveni Tibetanski mastif prodat je u Kini po ceni od neverovatnih 1.9 miliona dolara.

löwchen pas

Lowchen ($3,000 i više)

Lowchen prevedeno sa nemačkog jezika znači mali lav, i na prvi pogled, ova rasa nema ništa neobično u sebi. Oni liče na maltezere i druge popularne manje rase pasa, iako rastu malo više od njih. Mogu biti teški i do 10 kg, što je uglavnom slučaj sa mužjacima. Uprkos svom ne tako neobičnom izgledu, čistokrvni pripadnici Lowchen rase se veoma teško nalaze. Samo nekoliko stotina štenadi ove vrste registrovano je u zvaničnim kinološkim društvima širom sveta, što se ponavlja iz godine u godinu. Oni inače potiču iz srednjovekovne Francuske i Nemačke, vrlo su druželjubivi i razigrani psi koji uživaju u društvu ljudi. Ova vrsta je više namenjena kao društvo ljudima nego za neki ozbiljniji rad sa njima. Najsrećniji su tokom svoje igre sa ljudima, a posebno decom. Njihovo krzno u poslednje vreme često je oblikovano kao lavlja griva. Ova “frizura” se dostiže veoma lako – kratkim šišanjem zadnjeg dela tela, uključujući noge, deo repa i kukove, pri čemu ostatak tela održava svoju punu dužinu dlake.

akita-inu-dog-wallpaper-6

Akita (oko $4,500)

Od svih ovih rasa na našoj listi, Akita je verovatno najpoznatija – uglavnom zahvaljujući holivudskim ostvarenjima poput Hachiko: priča jednog psa. Ovaj pas potiče iz severnog dela Japana, pri čemu se ova rasa zapravo račva na dve strane – postoji japanska Akita odnosno Akita Inu i američka Akita, koja je poznata pod imenom Akita. Obe vrste su veoma skupe, pri čemu se čistokrvni psi prodaju po veoma visokim cenama, posebno izvan Japana. Akite imaju izgled, krzno i temperament sličan ostalim Spirtz rasama, u koje spada i Sibirski Haski. To su veoma teški psi, naviknuti na niske temperature, sa masivnim glavama i debelim duplim krznom. Japanske Akite su nešto manje u odnosu na američke, dok obe vrste imaju manje više iste karateristike temperamenta – teritorijalnost, rezervisanost prema strancima i zaštitnički stav prema svojoj ljudskoj porodici. Ova rasa psa pomalo podseća i na mačke – na primer, oni se sami čiste odmah posle jela, a često čiste i druge pripadnike svoje vrste, pa čak i svog vlasnika.

Image: 0169472644, License: Royalty free, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Panthermedia

Samojed ($4,000-$10,000)

Samojedi su psi koje je odgojilo Samojedsko nomadsko pleme, koje živi u Sibiru. Oni su istorijski poznati kao psi čuvari irvasa. Oni su uzgajani i sa ciljem vuče sanki, baš kao i Sibirski Haski i druge slične vrste koje potiču sa hladnijih podneblja. Iako oni tehnički gledano nisu naročito veliki, oni su snažni i veoma takmičarski nastrojeni. Njihove osobine kontrolisanja i vođenja stada, po čemu su najbolja vrsta psa sa tačke gledišta mnogih stručnjaka, mogu se izgubiti u gradskim sredinama, ali njihovo prijateljsko ponašanje lako će osvojiti vaše srce. Morate znati da Samojedi vole da kopaju rupe kada im je dosadno. Iako laju na strance koji prolaze blizu njih, oni su ipak previše prijateljski nastrojeni da budu psi čuvari, tako da je život unutar kuće ili stana najbolje rešenje za njih. Zanimljivost koja se vezuje za ovu rasu pasa je činjenica da njihova dlaka ima antialergijske osobine. U nekim delovima sveta, dlaka koja njima otpadne se skuplja i koristi se kao alternativa vuni za pravljenje rukavica i šalova.

preu pas

Peruvian Inca Orchid (do $3,000)

Ova vrsta psa je verovatno jedna od najčudnijih na svetu. Ovi psi skoro da nemaju dlake na telu, sem na nekim nasumičnim delovima na šapama i vrhu glave. Njihova koža je obično slon sive boje. Varijacije u boji bakra ili čokolade su takođe moguće, kao i činjenica da su im šape ponekad prekrivene tufnama. Oni su dostupni u tri različite veličine, pri čemu najmanja ima oko 5 kg, a najveća oko 30 kg. Iako pas bez dlake možda deluje kao idealno rešenje za mnoge, njihova gola koža traži dosta nege i zaštite. Bez dlake koja je štiti, koža ovog psa izložena je opekotinama, suvoći i zatvorenim porama koje vode do komplikacija. Naravno, ova vrsta psa nije poželjna za one koji žive u hladnijim predelima, osim ukoliko ne želite da ga držite u kući i izdvojite novac za dobro dizajnirani i topli kaputić za kuce.

Azawakh

($3,000 i više)

Atawakh je jedna od nekoliko afričkih rasa koje se mogu kupiti u SAD i Kanadi. Oni potiču od nomadskih plemena, a obično su korišćeni kao psi čuvari ili lovački psi. Zbog činjenice da psi ove rase mogu trčati veoma brzo, najviše su korišćeni kao lovački psi, posebno u lovu na zečeve i gazele. Hrabrost je jedna od njihovih glavnih osobina, te možete biti sigurni da će ovaj pas lako najuriti bilo kog predatora bilo koje veličine kako bi zaštitio svoj čopor, čiji je deo i čovek. Oni su uglavnom mršavi i visoki psi, dok je njihova mišićna struktura veoma vidljiva. Čak i kada su dobro uhranjeni, oni i dalje deluju prilično mršavo. Obično su braon ili peščane boje, veoma su aktivni i potrebno im je mnogo kretanja i vlasnik kome će pružiti neizmernu ljubav koja će biti uzvraćena.

rotvajler

Rotvajler (do $6,000)

Rotvajleri su prvobitno uzgajani kao psi za vuču. Zapravo do 19.veka, oni su primarno korišćeni za vuču kolica do pijace, posebno mesarskih kolica koja su bila ispunjena teškim teretom. Stoga su dobili nadimak mesarski psi. Ova vrsta je korišćena za čuvanje stada i zaštitu. Snažni, izdrživi i veoma inteligentni, Rotvajleri mogu težiti i do 70 kg. Oni su neustrašivi i svog vlasnika će zaštititi od svake pretnje koja se pojavi. Veoma su teritorijalno nastrojeni, tako da se sa njima na socijalizaciji mora raditi od najmlađih dana, kako bi se izbeglo opasno ponašanje. Ovi psi imaju reputaciju kao agresivni i nasilni psi, posebno zahvaljujući Holivudu, ali ipak mogu biti odgajeni kao savršeni prijatelj jedne porodice.

cehoslovacki vucjak

Čehoslovački vučjak (nepoznata vrednost)

Prva stvar koju morate znati o ovoj rasi je činjenica da zbog kupovine jednog od njih verovatno morate otići u Češku Republiku. Ova vrsta je praktično u potpunosti nepoznata van svog prirodnog podneblja, na kom postoji od 1955.godine. Poznati i pod imenom Čehoslovački vučji pas, ova rasa je kreirana mešanjem karpatskih vukova i čistokrvnih nemačkih ovčara. Rezultat tog mešanja je pas koji izgleda kao vuk i koji ima veoma živahnu, hrabru i aktivnu narav. Baš kao i vukovi, ova rasa je veoma društvena i voli da se kreće u čoporu – bilo da je to u pratnji drugih životinja ili ljudske porodice. Oni imaju jak lovački instinkt, koji rana socijalizacija može ublažiti sasvim dovoljno da se oni dobro slažu sa drugim životinjama. Inače, inteligencija je jedna od vrlina ove rase. Čehoslovački vučjak je pas koji je stručnjak za govor tela i veoma retko laje.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *