Toj pudla i anksioznost: zašto i kada se javlja?

Kada se vratite kući sa posla, često zateknete uništene krevete, baricu na podu ili vas pozove komšija jer je vaša toj pudlica lajala ceo dan… Ovo su se znaci je sa vaša pudla možda pati od anksioznosti. Razlog tome je što toj pudle zahtevaju mnogo ljudske interakcije, pa su često ljute, frustrirane i anksiozne kada ih vlasnici ostave same u kući.

Šta je anksioznost?
Ukoliko je vaš pas odvojen duže vreme od vas on postaje nervozan ili plašljiv, a tada je reč o anksioznoj pudlici. Razlog tome je što se pudlice osećaju kao sićušnih članovi porodice često se ponšaju kao bebe i vrlo su zavisne od svojih vlasnika. Kada ostavljate vašu pudlu samo u kući, ona postaje uznemirena jer mrzi da bude daleko od vas i vaše porodice. Zato ona laje i uništava stvari po kući, jer gubi kontrolu nad svojoj anksioznošću.

Uzroci
Anksioznost se ne javlja tako često, ali najčešće pate pudle koje su dobijene na poklon od drugog vlasnika psa. Takođe kod njih se razvija anksioznost ako uzmete još nekog ljubimca ( koji jije pudla), jer one su vrlo ljubomorne. Kod njih se ljubomora javlja čak i kada u kuću dođe novi član domaćinstva. Selidba takođe utiče na njihovo ponašanje, a ako se nešto od ovih stvari i kod vas dogodilo, znajte da će trebati određeno vreme da se pudla prilagodi nojoj situaciji u kući.

toj


Tretmani za obuku

Olakšavajuća okolnost je ta što se pudle mogu brzo dresirati, jer veoma brzo uče nove komande. Toj pudle su psi sa puno energije, tako da bi bilo dobro da se sa njima izigrate i istrčite pre nego što odete na posao i ostavite ih same. To će pomoći da se pudla opusti i da jedno vreme mirno spava. Takođe kada napuštate kuću, činite to postepeno, ostavljajući je prvih dana za samo pet minuta, a zatim 10, pa 20 minuta i tako sve do momenta kada ih možete ostaviti osam sati koliko vam traje radno vreme. Toj pudla se veoma brzo prilagođava novim obrascim, tako da će vremenom shvatiti da nije napuštena i da joj se uvek vraćate. Ostavite joj igračku sa poslasticom unutra. Ovo pomaže da pudla shvati da je ostavljanje zapravo način kada će ona moći da uživa. Ako imate vremena i novca za još jednu pudlu uzmite je, jer to mnogo smanjuje anksioznost kod toj pudlica.

Šta ne treba da radite
Nikada ne kažnjavajte štene zbog onog što je uništilo u kući. Toj pudla su hiper-osetljiva rasa, tako da će kazna samo pogoršati stanje vašeg ljubimca i njegov strah od napuštanja biće sve veći i veći. I zapamtite, pudla ne uništava stvari, ne piški po kući i ne laje iz inata, ona se samo bori sa strahom i na taj način kontroliše svoju anksioznost. Izborom pudle, uzeli ste psa koji ne želi da se odvaja od vas i često želi da vam boravi u krilu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *