Teranje, skotnost i lažna trudnoća kod psa

U ciklus koji se zove ”teranje”, ženke pasa ulaze sa 6 – 9 meseci starosti. Ovaj termin se koristi za ženke koje su u polnom žaru i koje su spremne za parenje. Period ”teranja” traje oko 18 dana i ponavlja se svakih 6 meseci.

Na samom početku polni organ ženke je uvećan i otečen i iz njega curi krvav iscedak. Mužjaci mogu namirisati ženke u teranju sa nekoliko kilometara razdaljine. Prvih 9 dana kod ženke dolazi do povećanja apetita. Oko 10-tog dana krvavi iscedak gubi boju i ženka je spremna za parenje.

Najbolje vreme za parenje je između 9 – 13 dana od početka teranja. Nakon parenja mužjak i ženka ostaju slepljeni zadnjim delovima tela oko 20 minuta. Nikako ne pokušavajte da ih razdvojite, jer ih možete povrediti.

Ukoliko ne želite da se Vaša ženka upari, postoje razna sredstva za eliminisanje mirisa ”teranja” u vidu sprejeva. Postoji i hirurški način sterilizacije ženki, pri kojoj se odstranjuju materica i jajnici. Veoma je važno da pre same sterilizacije, dobro razmislite da li je to ono što zaista želite, jer se sterilizacija radi jednom i zauvek. Operacija je bezbolna i radi se u opštoj anesteziji.

SKOTNOST

Ukoliko je došlo do parenja, znaci teranja će nestati veoma brzo. Kuja će se ponašati uobičajno tako da nećete moći znati da li je parenje bilo uspešno ili ne. Tek oko 30 dana doći će do promena. Kuja će izgubiti apetit, postaće nemirna, moguće je da se pojavi proliv i povraćanje. Međutim, sve ove promene nestaju za par dana, kada dolazi do povećanja apetita i stomaka. Veterinarskim pregledom može se potvrditi skotnost. Skotnoj kuju potrebno je posvetiti mnogo pažnje.

Pored osnovne nege, potrebno joj je pojačati ishranu. U periodu skotnosti, kuji je potrebna veće količina mleka, masti, vitamina A, D, i E, kao i kalcijuma i fosfora.  Možete joj davati dva žumanceta razmućena u ½ l mleka. Takođe, možete joj davati i dodatne vitaminske preparate. Veoma je važno da se kuja ne ugoji previše, a to će te najlakše sprečiti redovnim šetnjama. Takođe, vrlo je važno očistiti ženku od crevnih parazita kako se oni ne bi preneli na štence.
Neposredno pre porođaja kuji će se spustiti stomak, mlećne žlezde napuniti mlekom a sama kuja će početi sa sređivanjem mesta za buduće potomstvo.

 

DOLAZAK ŠTENACA NA SVET

Merenjem telesne temperature kuje, vrlo lako možemo predvideti vreme i dan okota. Nagli pad telesne temperature, sigurni je znak da će se kuja ošteniti u roku od 24 sata.

Nakon nekoliko trudova na svet stiže prvo štene. Kuja će pregristi posteljicu, olizati štene skidajući sa njega plodovu vodu a kad štene udahne, vrlo brzo pronalazi i put do majčinog mleka. Slede novi trudovi i novi štenci. Sam porođaj traje od 1 – 6 sati, a štenci izlaze u pauzama od nekoliko minuta do jednog sata. Štenci se rađaju slepi i nemoćni.

Ono što vlasnik može uraditi za vreme porođaja je da olakša štenetu koje ima teškoće da pronađe majčinu sisu i da ga sam postavi na istu, da prekine pupčanu vrpcu ukoliko kuja ne može. Takođe, često se dešava da preveliko štene zapne u porođajnom kanalu. Ako ga vlasnik kuje sam ne izvuče, štene će se udaviti. Potrebno je da vlasnik štene uhvati za rep i lagano ga okrećući izvlači napolje. Štene se ne sme vući za noge ili glavu jer može doći do prekida mišića i tetiva pa čak i otkidanja dela tela.

Kada se porođaj završi, kuja će otići da pije vode, a vlasnik treba da promeni prostirku i pregleda štence. 25 dana nakon okota sa štencima je sve u redu. Rastu i debljaju se na račun majčinog mleka, a vlasnik treba da pazi na pravilnu ishranu kuje.

LAŽNA TRUDNOĆA

Ukoliko je Vaša ženka prošla period teranja, a nije došlo do parenja, može doći do pojave lažne trudnoće. Simptomi lažne trudnoće su gotovo identični kao i kod prave, s tim što se stomak ne povećava. Mlečne žlezde se pune mlekom  a kuja se ponaša kao da će se ošteniti: nemirna je,  priprema mesto za štenjenje i u njega dovlači razne igračke koje pokušavati da podoji. Veoma je bitno da budete nežni sa njom i da joj posvetiti što više pažnje. Ukoliko ovakvo ponašanje potraje duže vreme, posavetujte se sa veterinarom.

Izvor:https://sites.google.com/site/sveopsima26/

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *