Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Letooo: tegobe koje se mogu pojaviti tokom vrelih dana

Većina letnjih problema koje mogu zahvatiti vaše ljubimce, se odnose na preteranu izloženost velikim temperaturama i jakom suncu. To možete sprečiti šetnjom u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Kako biste zajedno sa vašim ljubimcima uživali u radostima koje donosi lepo vreme, pripremili smo za vas popis najčešćih letnjih tegoba kućnih ljubimaca i saveta kako ih sprečiti.

Toplotni udar kod pasa

Ubrzano disanje s jezikom ispruženim ‘do poda’ prvi je znak da se vaš ljubimac počeo da pregreva. Razloga za paniku nema, ali treba biti oprezan. Toplotni udar možete sprečiti sklanjanjem psa sa sunca.

Ne forsirajte bacanje loptice do iznemoglosti, već igru i boravak na plaži za pse praktikujte rano ujutro ili predveče. Ljubimcima tokom dana nekoliko puta promenite vodu, a ako ste u mogućnosti i oni to vole možete ih istuširati.

1

Voda ne bi smela biti prehladna jer pas može da doživi šok. Simptomi toplotnog udara su povišena temperatura, ubrzano disanje, opšta slabost, povraćanje i krvava stolica.

Dođe li do toplotnog udara psa ili mačku ohladite masiranjem područja oko glave, nogu i trbuha i to ledom zamotanim u peškir. Ne uspete li da smiriti simptome toplotnog udara posetite veterinara.

Kućni ljubimci i sunčanica

Sunčanica kod pasa i mačaka javlja se takođe zbog preteranog izlaganja suncu. Simptomi sunčanice kod pasa i mačaka slični su simptomima toplotnog udara. Sprečava se na identičan način.

Solarni dermatitis

Solarni dermatitis je upala kože do koje dolazi zbog izlaganja ljubimaca suncu, pogotovo delova tela koji su slabije zaštićeni dlakom (njuška i vrhovi ušiju). Životinje svetle boje ugroženije su od onih tamne boje. Početni simptom je crvenilo kože, a ako se solarni dermatitis ne leči doći će do opadanja dlake i stvaranja krasti.

Moguće je čak pojavljivanje karcinoma kože. Sve navedeno sprečićete ako ljubimca ne izlažete suncu. Ako baš morate psa namažite kremom za sunčanje, koje se koriste za decu.