Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto pas žvaće i liže svoje šape

Mnogi vlasnici poštuju to ponašanje kod svojih pasa i pitaju se da li bi trebalo da budu zabrinuti. U nekim slučajevima, psi će nežno, ali uporno lizati jednu ili obe šape, ali drugi psi će ići tako daleko u žvakanju, da može delovati uznemirujuće za svakog vlasnika kućnih ljubimaca.

Da li bi trebali da budete zabrinuti?

Kratak odgovor je DA. Uvek treba da se konsultuje sa svojim veterinarom o ovakvom ponašanju, naročito ako se to dešava iznenada, traje duži vremenski period, ili je praćeno crvenilom, otokom, mirisom, krvarenjem šepa ili drugih mogućih znakova bola i infekcije.

pseca-sapa

Iako to većina pasa radi povremeno iz nepoznatih razloga, drugi su skloni da ližu ili žvaću svoje noge preterano. U ovim slučajevima, noge će često izgledati obojeno u roze ili dobiti zarđalu boju, što je posledica hroničnog kontakta sa porfirinskim pigmentima koji se nalaze u pljuvačci.

Mogući uzroci iznenadnog lizanja i žvakanja

Postoji niz razloga zašto bi vaš pas iznenada lizao ili žvakao noge, uključujući i ubodne rane na prstima i jastučićima šapa, slomljenim noktima ili prstima, opekotine od vrelog betona, i stranih tela koja se mogu zaglaviti između prstiju, kao što su krpelji, trava, sitno staklo…

Mogući uzroci hroničnog lizanja i žvakanja

Alergijska oboljenja kože su najčešći razlog zašto psi ližu i žvaću svoje noge na hroničnoj osnovi. Alergije na hranu, a sekundarne infekcije od kvasca i bakterija mogu dalje pogoršati ponašanje vašeg ljubimca.

Mnogi psi koji ližu i žvaću svoje noge tokom dužeg vremenskog perioda će to učiniti zato što je očigledno da im prija. U ovim slučajevima, veterinari će tražiti osnovu bolesti koja je možda u početku i izaziva opsesivno ponašanje. Na primer, psi će lizati rane – uzrokovane opsesivnim lizanjem vrhova stopala i donjih ekstremiteta – možda ih je u početku privuklo da ližu područje zbog povrede, jednostavno svraba ili reakcije na alergen.

Bez obzira na uzrok, ako primetite da vaš pas liže ili žvaće svoje šape, tražite veterinarsku savet, pogotovo jer se većina ovih slučajeva mogu lečiti, ukoliko su obratili pažnju na vreme ili zatražili savet profesionalca.