Sve što treba da znate o saboreji kod pasa

Perutanje kože, masna dlaka i koža, dlaka koja je bez sjaja, koja se lako lomi i lako opada, sve su ovo simptomi primarne saboreje pasa. Saboreja pasa je oboljenje kože koje je uglavnom naslednog karaktera i češće se javlja kod određenih rasa pasa (koker španijeli, engleski špringer španijeli, zapadnoškotski beli terijeri, baseti…).

Prvi klinički simptomi javljaju se još u periodu odrastanja i tada su umerenog karaktera. Stanje se može pogoršati kasnije tokom života. Osim pomenutih promena mogu se javiti manje ili više ograničena polja sa krastama, neprijatan miris kože. Tada je promenama zahvaćen najveći deo kože, naročito deo između prstiju, lice, deo kože između zadnjih nogu, donji deo stomaka i vrata, kao i kožni nabori ako ih pas ima. Svrab može biti prisutan, kao i sekundarne bakterijske i gljivične infekcije kože.

saboreja

Dijagnoza se postavlja na osnovu istorije bolesti, dermatohistopatološkog nalaza i isključivanja ostalih uzroka koji mogu dovesti do sekundarne seboreje (infekcija, alergija, paraziti, endokrinologija, ishrana, metabolički razlozi, autoimuna oboljenja).

Ako je u pitanju loša ishrana (hranjenje klaničnim otpacima, masna hrana, granule lošeg kvaliteta….), loši, nehigijenski uslovi držanja, pokušajte da rešite ove probleme. Ako ishrana i uslovi držanja nisu razlog pojave promena, posavetujte se sa svojim veterinarom i odvedite psa na klinički i dermatološki pregled.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *