Sve što niste znali o ishrani pasa

U ishrani psa koristi se hrana životinjskog i biljnog porekla. Hrana životinjskog porekla bogata je u prvom redu belančevinama, mastima, mineralima i vitaminima. Hrana biljnog porekla bogata je ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Začini (izuzev  kuhinjske soli) štetni su za organi za psa, pa hrana kojoj se oni dodaju radi poboljšanja ukusa ne sme se davati psima.

Belančevine pas dobija iz mesa, mleka i jaja; ugljene hidrate iz povrća i žitarica; vitamine iz sirovog žumanca jajeta, kiselog i svežeg mleka, svežeg kravljeg sira, sirove teleće jetre i povrća; minerale dobija sa hranom, a ako ih u hrani nema dovoljno, onda i posebnim dodacima. Pas mora uvek imati na raspolaganju sveže vode za piće.

Od hrane životinjskog porekla u ishrani psa najčešće se upotrebljava goveđe i jagnjeće meso, mleko (obavezno se daje štenadima odraslim psima nije nužno), svež kravlji sir, jaja mesno i koštano brašno i iznutrice (iznutrice se moraju obavezno kuvati). Meso valja davati u manjim komadima.

hrana pas

Od hrane biljnog porekla psu se daje hleb, pura, riža, povrće (krompir, mrkva, salata, spanać i blitva).

Hrana se uglavnom kuva. Supa priređenom od mesa ili iznutrice prelije se hleb koji treba da bude prethodno isečen na male komade. Povrće se (izuzev krompira koji se kuva) iseče i prelije vrućom vodom i izgnječi. Mrkvu istrugati i pomešati sa skuvanom hranom. Koštano brašno pomešati sa skuvanom hranom. Davanje većih kostiju jednom sedmično ima za svrhu da se pas oslobađa zubnog kamenca, a takođe mu jačaju i desni. Manje kosti ne treba davati.

Hranu treba pripremati za svaki obrok. Važno je da je dovoljno topla, umereno posoljena i kašasta. Hrana se ostavlja psu samo petnaestak minuta, a zatim se udaljuje. Uz kuvanu hranu (kuvanjem se razaraju mnogi vitamini, gube se i minerali, belančevine se grušaju i teže vare), važno je davati psima povremeno i sirovu hranu kao: žumance jajeta, sveže slatko i kiselo mleko, svež kravlji sir i svežu sirovu teleću jetru. Treba znati da sitnije pasmine pasa troše relativno, zbog življeg temperamenta, znatno više hrane u odnosu na krupnije pasmine. Dok pas težine 10 kg troši dnevno 141 kilogram kalorija, dotle pas težak 50 kg troši samo 49 kilogram kalorija po 1 telesne težine.

Za vreme jela pas se ne sme uznemirivati. Pošto je pojeo hranu ostaviti ga na miru, a posudu obavezno oprati toplom vodom i deterdžentom. Štenad treba početi dohranjivati posle 20 dana starosti (sisanje traje 30 do 45 dana). Mleko kuje je tri puta masnije od mleka krave, dok je mlečni šećer oskudniji. Stoga pri dohrani treba štenadima davati neobrano mleko uz dodatak malo slatke pavlake. Uz mleko davati male komadiće sveže mlevenog mesa i hleba u mleku. Dok je na sisi, štene se hrani svaka 3 sata, po odbijanju 5 do 6 puta na dan, sa 4 meseca 3 puta, u 7 do 8 mesecu i dalje 2 puta, odnosno jedanput dnevno. Do kraja šestog meseca života psima se daje mleko sa hlebom ili rižom, povrće i sirovo meso.

Pošto je mlečni šećer slabo svarljiv i može prouzrokovati proliv, poželjno je da količina mleka ne prelazi 20 odsto ukupnog obroka za mladog psa. Količina mesa treba da čini jednu trećinu celog obroka za mladog psa, odnosno 1/4 do 1/5 obroka za odraslog psa. Za skotnu kuju u drugoj polovini skotnosti (skotnost traje 63 dana) važno je osigurati sve potrebne sastojke kako bi se plodovi normalno razvijali i stvorile potrebne rezerve za normalnu mlečnost. Davanje obroka treba da bude najmanje 1 sat posle šetnje. Valja se držati načela da se pas hrani uvek na istom mestu, u isto vreme i iz iste posude.

Kod većine pasmina pas sa 3 meseca života dostigne 1/2 svoje konačne telesne težine, sa 6 meseci 2/3 a sa 9 meseci obično završava rast, odnosno posle 9 meseci do 1 godine i kasnije upotpunjuje svoj telesni razvoj. I za vreme mlečnosti hrana mora odgovarati kako količinski tako i po svom sastavu. Zbog osećaja sitosti važno je da količina hrane odgovara dvadesetom delu telesne težine psa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *