Sve o putovanju sa psom

Jedva čekate da spakujete kofere i otputujete na odmor, zar ne? Pripreme su u toku, a vaš ljubimac vas radoznalo gleda i pita: „A ja?“ Pa naravno, vodite i njega, biće zabavno. Da li znate šta vam je sve potrebno da bi ste putovali sa vašim psom ili mačkom?

Dokumenta

Najmanje vremena oko papirologije potrošićete ako putujete u zemlje u okruženju, koje nisu članice EU.

 

 • Pasoš za psa  – dobija se od veterinara
 • Potvrda da je vaš ljubimac vakcinisan protiv besnila i zaraznih bolesti, najmanje 15 dana pre puta; ukoliko pas nije obeležen na neki od propisanih načina, to ćete uraditi prilkom vakcinacije
 • Potvrda o zdravstvenom stanju – izdaje je licencirani veterinar, ne starija od 48 sati
 • Sertifikat za izlazak iz zemlje – izdaje ga Republička veterinarska inspekcija, a važi 4 meseca od dana vađenja ili do isteka vakcinacije

Procedura se poprilično usložanjava i duže traje ako putujete u zemlju članicu EU.

Osim ovog za odlazak u EU biće vam potrebno da posedujete i Potvrdu o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom, koju izdaje laboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije, a to je Pasterov zavod u Novom Sadu.

Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se vašem ljubimcu izvadi krv. Ovlašćena laboratorija vam daje sertifikat o visini titra antitela. Tek nakon tri meseca od datuma dobijanja rezultata, i to samo ako su zadovoljavajući, možete da izvadite sertifikat za izlazak iz zemlje. Dokument o visini titra važi doživotno ukoliko se životinja redovno vakciniše protiv besnila.

Obratite pažnju ako putujete u Švedsku, Veliku Britaniju, Irsku ili Maltu, jer za te zemlje važe izvesna odstupanja – isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu kada dolaze sa teritorija zemalja izvan EU (Švedska, Britanija, Irska);  potvrda o tretmanu protiv glista i krpelja (Malta, Britanija, Irska). Najbolje je da se raspitate detaljno o nacionalnim propisima zemlje u koju putujete preko njihove ambasade.

Kofer

Šta treba da sadrži prosečni “kofer” za vašeg ljubimca?

 • Hranu i vodu,
 • Posude za hranu i vodu,
 • Omiljene igračke,
 • Povodac,
 • Osnovne lekove (obavezno zavoj i hidrogen),
 • Prekrivač na kome ljubimac spava,
 • Kese za otpad,
 • Pesak (za mačke),
 • Pribor za češljanje, šampon za suvo pranje i peškir (za psa).

Mačke i mali psi će biti najsigurniji u transporteru. Izaberite neki koji će pružiti dovoljno konfora vašem ljubimcu tokom puta. Pre nego krenete u avanturu, dozvolite ljubimcu da se navikne i upozna transporter u kući. Možete ga čak i provozati par puta u transporteru pre velikog finala, ukoliko putujete kolima. Na transporter nalepite nalepnicu sa vašim imenom i brojem mobilnog telefona, za svaki slučaj.

Mesto na kome ćete boraviti

Ako planirate da sa psom ili mačkom odsednete u hotelu, prethodno se raspitajte koji od hotela na željenoj destinaciji prima ljubimce i da li se to posebno plaća. Nažalost, većina hotela u Grčkoj i Turskoj ne primaju ljubimce, ali vam uvek ostaje privatni smeštaj i dogovor sa vlasnikom. Ni u Crnoj Gori ljubimci nisu poželjni u hotelima, a problem je i gde odvesti psa na kupanje, jer su javne za njih nedostupne. Neke druge zemlje, kao što su Italija i Španija, imaju posebno označene delove plaže na kojima možete da budete sa psima, a postoje i hoteli u kojima možete zajedno da se smestite.

Za razliku od psa, mačka neće biti toliko oduševljena idejom putovanja. Mačke su obično jako vezane za svoju teritoriju i osećaju se ranjivo na nepoznatoj. Zato je neophodno da se vaš ljubimac oseti prijatno u toku putovanja i da bude bezbedan koliko je god to moguće.

U kolima

Ljubimac će biti sigurniji na zadnjem sedištu. Za mačke i male pse, transporter je neophodan. Bilo bi jako opasno da mačka samostalno trčkara po autu ili da psu visi glava kroz prozor, i po vozača i po samu životinju. Zato investirajte u siguran i komforan transporter. Sigurnosni pojas koristite kako za transportere, tako i za velike pse. Ponesite omiljene igračke svog ljubimca, kako bi se zabavljao i ostao miran tokom puta.

Tokom putovanja najbolje je da ljubimcu dajete samo vodu, bez hrane, da ne bi došlo do nezgode ako mu se stomak uznemiri. Naravno, to ne važi ako je put dugačak. Nahranite ga tri, četiri sata pre polaska na put, a ukoliko morate da mu dajete hranu, činite to što ređe, na pauzama i ne vraćajte ljubimca odmah u auto posle toga. Pravite češće pauze kako bi životinja mogla da vrši nuždu i da se protegne. Ali bez povoca ga ne puštajte van vozila.

Vodite računa da na pauzama uvek auto parkirate u hladu i nikada ne ostavljajte životinju samu u automobilu, naročito ne na duži period. To joj može ugroziti život.

U avionu

Putovanje avionom propisuje svaka aviokompanija pojedinačno, a na vama je da se raspitate o pravilima koja važe u vašoj aviokompaniji. Ovo su neka osnovna pravila:

Obavezan je transporter. Raspitajte se o veličini transportera za vašeg ljubimca koju zahteva aviokompanija kojom putujete.

Pas ili mačka težine do 5 (ili 7) kilograma (ili do 30cm visine) može da putuje sa vama u kabini aviona i tretira se kao ručni prtljag. Od vas će biti traženo da ljubimca smestite u prostor ispod sedišta i za vreme leta vam neće biti dozvoljeno da ga uzimate.

Teži pas putuje u prostoru za prtljag. U tom slučaju je bitno na let doći i pre nego dva propisana sata, kako bi obezbedili da vašeg ljubimca ukrcaju pre kofera ostalih putnika.

Ne bi bilo zgoreg da se posavetujete sa vašim veterinarom oko tableta za smirenje, koje mogu pomoći vašem mezimcu da lakše prebrodi put, naročito ako putuje u delu za prtljage.

Kada stignete na željenu destinaciju, budite oprezniji nego inače. Ljubimac može pobeći, povrediti se ili nešto drugo o čemu inače ne brinete kod kuće. Budite dobar gost i neka vaš ljubimac bude za primer, takođe.

Ukoliko se dobro pripremite, odmor sa vašim psom ili mačkom biće prava uživancija. Srećan put!

izvor: Svetkućnihljubimaca

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *