Super hrana za pse i ljude: 10 super zdravih namirnica

Super hrana za pse i ljude naziv je za čitav niz namirnica koje svojim sastavom pozitivno deluju na organizam.  Predstavljamo vam 10 namirnica koje može da jede i pas osom vas.

Ljubimcima ih možete dodati u redovan obrok ili kao poslasticu. U ishranu ih uvodite postepeno, a boluje li vaš pas od bilo kakvih probavnih smetnji pre davanja konsultujte se sa veterinarom.

Borovnice

Dostupne su tokom cele godine, a u kombinaciji sa na primer jogurtom mogu biti zdrave poslastice za pse. Reč je o snažnom antioksidansu.

Brokoli

Povrće je to koje pomaže kod detokiskacije organizma. Sadrži zdrava vlakna koja pospešuju probavu, a brokoli je takođe bogata vitaminom C te kalijumom, kalcijumom i proteinima. Ima protivupalna svojstva, zdrava je za oči, pomaže kod regeneracije oštećene kože te pozitivno utiče na srce.

Chia

Chia semenke poput ribe bogate su omega-3 kiselinama, vlaknima, ali i kalcijumom, fosforom, magnezijumom i ostalim za pse korisnim materijama. Možete ih dodati u na primer jogurt / kefir te poslužiti kao poslasticu.

voce1

Fermentisano povrće

Neki psi ga obožavaju, dok će nekima biti “fuj”. Fermentisano povrće u sebi sadrži probiotike koji jačaju imunološki sistem i rad creva. Biti oprezan s doziranje. Zavisno o težini psi bi dnevno trebalo da dobija 1 do 3 male kašike. Kako fermentirati povrće napisati ćemo naknadno.

Goji bobice

Prodaju se uglavnom sušene. Goji bobice izgledom podsećaju na suvo grožđe, samo crvene boje. Bogate su aminokiselinama i antioksidansima. Sprečavaju rast ćelija raka, smanjuju nivo glukoze u krvi i smanjuju holesterol.

Kelj

Ljubimcima se preporučuje svaki dan davati do 3 male kašike sitno iseckanog kelja. Reč je o povrću bogatom vitaminima, pogotovo A, C i K te gvožđem i antioksidansima. Pomaže kod detokiskacije jetra, a takođe ima protivupalna svojstva.

Kefir

Kefir u sebi sadrži probiotike koji su korisni za održavanje imunog sistema.

Semenke bundeve (sirove)

Izvor su minerala, vitamina K, E, B i cinka.Istraživanja su pokazala kako semenke bundeve mogu sprečiti nastajanje bubrežnog kamenca, smanjuju upale nastale artritisom, a korisne su i za prostatu.

Riba

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje pospešuju rast dlake, a i korisne su za zdravlje kože uopšteno. Preporučuje se servirati ih sirove.

Batat

Slatki krompir ili batat bogat je beta-karotenom i antioksidansima, a takođe je poznat kao izvor vitamina A i C. Koristan je kao antioksidans, a ima i protivupalna svojstva.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor