Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

“Stop Yulin Dog & Cat Meat Festival 2015”

U gradu Julin u kineskoj provinciji Šanđi 21. i 22. juna. obeležiće se letnja dugodnevica tokom koje će biti ubijeno 10.000 pasa i više hiljada mačaka koji će biti pojedeni

Najveći pokolj pasa i mačaka na svetu ponovo se bliži! Bizarni i krvoločni Festival psećeg i mačjeg mesa u Julinu, u kineskoj provinciji Šanđi održaće se ovog vikenda, 21. i 22. juna.

I pored strahovitog pritiska koji stiže iz celog sveta, zvanični Peking nema nameru da prekine ovaj tradicionalni događaj, koji okuplja ljude u drugoj polovini juna, za vreme letnje dugodnevice, iz godine u godinu.

Globalni mediji i društvene mreže kao što su Tviter i Fejsbuk već su pokrenule kampanju protiv ovog načina obeležavanja dugodnevice, tokom kog će najmanje 10.000 pasa (i u poslednje vreme mačaka) biti likvidirano kako bi ih ljudi pojeli uz neverovatne količine lušija, lokalnog vina.

stop yulin

Tviterov haštag protiv ovog animacida je #stopyulin2015, dok na Fejsbuku postoji grupa “Stop Yulin Dog & Cat Meat Festival 2015”, koja u ovom trenutku ima više od 17.000 članova.

Ima i onih koji pokazuju razumevanje za Julin.

stop

“Konzumacija psećeg mesa je običaj koji je kod nas normalan, kao što je za muslimane normalno da ne jedu svinjetinu, kao što je za Evropljane normalno da uživaju u svinjskom mesu”, prokomentarisao je jedan od posetilaca Fejsbuka.

“Trebalo bi da poštujemo običaje onih drugih. Ako ne želite da jedete pseće meso – nemojte”, napisao je anonimni Kinez na zidu Fejsbuk grupe “Zaustavite Julin”.

stop3

Bilo je i onih koji su pokušali da naprave duhovito poređenje:

“Hajde da ceo svet protestuje za Božić zato što hrišćani jedu ćurke.”

“Festival” u Julinu počeo je da se održava devedesetih godina prošlog veka, ali je konzumacija psećeg mesa stvar koja je zabeležena i u kineskoj istoriji. Pseće meso su na ruralnom jugu jeli uglavnom najstariji, zbog toga što je postojalo snažno verovanje da pseće meso ima lekovitu moć.