Stiže zima – kako zaštititi psa? Treba li ga šišati? Kupati?

Kako štitite sebe tokom zimskog perioda, tako morate da čuvate i zdravlje svog psa. Potrebno je pripremiti svog ljubimca za zimske šetnje kako bi zdrav dočekao proleće. Hladnoća zimi donosi vlasnicima pasa velike brige i česta pitanja: treba li kupati psa kada su niske temperature? Da li izbegavati šišanje psa? Kako negovati šape?

Da li treba kupati psa zimi?

DA, u redu je kupati psa tokom zime. Svi imamo potrebu za kupanjem, pa i psi, pogotovo je razloga više jer žive zajedno s nama u istom prostoru. Zimi pse treba češće češljati, duža i mekša dlaka lakše se zamrsi, a hodanje po snegu, blatu, kiši čini je neurednom. Najbolje je da ga na kupanje odvedete u salon za negu pasa, ako psa kupate sami pokušajte odabrati malo toplije dane u toku zime i naravno to radite u vreme kada obavite poslednji izlazak tog dana, tako da se pas uspe u potpunosti osušiti do jutra. Ovo posebno važi za dugodlake pse i koji pored duge dlake imaju i debelu i gustu poddlaku, kao što su Samojed, Bernardinac, Škotski ovčar ili od malih rasa Vesti, Lasa-Apso, Maltezer … Posle kupanja, psa dobro izbrisati suvim peškirima, a zatim osušiti i fenom (pazite da temperatura ne bude previsoka).

Ukoliko primetite da mu je hladno pokrijte ga laganim pokrivačem, a ujutro ipak izađite u kraću šetnju, za svaki slučaj i obucite mu kaputić.

Da li treba da šišam psa zimi?

Iako neki vlasnici misle da šišanje pasa tokom hladnog vremena šteti psima jer im je dlaka potrebna kako bi ih grejala, istina je da psima treba toplota, ali psima koji žive u stanu nije potrebna duga dlaka kako bi ih grejala. Zato, u redu je šišati psa zimi. Ako se ipak bojite da će mu biti hladno tokom šetnji recite svom groomeru da želite zimsku frzuru, ostavite mu nešto dužu dlaku.

Kaputić, KABANICE …

Ako ste vlasnik psa sa kratkom dlakom ili neke od malih rasa pasa kao što su maltezer, jorkshirski terijer, pinč, mops, pudla… bez oklevanja obucite svom ljubimcu kaputić koji će osim što će ga ugrejati ujedno i zaštititi dlaku od kvašenja i prljanja.

Pri odabiru kaputića bilo bi idealno da imate jedan topli  za suvo vreme i jednu kabanicu u slučaju snega ili kiše. Ako vam prilike ne dozvoljavaju da nabavite svom psu celu kolekciju jesen-zima onda mu izaberite kaputić koji ima spoljni sloj načinjen o nekog nepropusnog materijala tako da ujedno posluži i kao kabanica.

Kod pasa koji imaju gustu dlaku koja ih štiti od zime kaputići nisu potrebni, ali je zato potrebno redovno održavati dlaku česljanjem i četkanjem. Na taj način otklanjamo staru dlaku, masiramo kožu i time istovremeno poboljšavamo rast nove dlake. Raščešljana i čista dlaka osigurava puno bolju toplotnu izolaciju.

Posle svake šetnje psa treba dobro obrisati peškirom.

Šape

Idilične prizore zime gde je sve oko nas zavijeno u beli sneg možemo gledati nažalost još samo u filmovima. Danas pogotovo u gradovima sve se svodi na zaleđene trotoare i travnjake prekrivene ledom i bljuzgom.

Posle svake šetnje posebnu pažnju obratite na šape koje bi trebalo dobro isprati od soli kojom su posipani svi trotoari. Nakon pranja, šape dobro obrišite i osušite. Jastučiće na šapama i područje između prstiju namažite vazelinom ili nekom od zaštitnih krema koje se mogu nabaviti u svakom boljem dućanu za kućne ljubimce kako ne bi došlo do nepoželjnih iritacija i upale kože između prstiju što zna biti vrlo bolno.

U slučaju jako niskih temperatura danas postoje čak i razne zaštitne patikice koje će posebno dobro doći onim psima koji inače većinu vremena provode na toplom kauču pored svog vlasnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *