Štenjenje: kad treba “priskočiti” u pomoć

Svaka kuja, pogotovo ako se ne štene prvi put, doneće na svet zdravo leglo bez pomoći čoveka. Čak je i nepoželjno prisustvo odgajivača, stvaranje gužve i unošenje nervoze. Odgajivač, međutim, mora da bude spreman da priskoči u pomoć ako zatreba. Najbolje bi bilo da je i veterinar u blizini, ili bar da postoji mogućnost da za kratko vreme dođe ako to bude neophodno. Pošto to nije uvek moguće, iskustvo i spretnost odgajivača su dobrodošli.

Uloga odgajivača

Sam porođaj kuje može da se podeli u tri faze. U prvoj, koja, zavisno od starosti ženke, može da traje od četiri do 36 sati — prilikom prvog štenjenja ovaj period je duži, polni organi se pripremaju za prolazak plodova. Neke kuje su u ovoj fazi vrlo uznemirene, uplašene, čak i povraćaju. Vlasnik tada treba sam da proceni da li njegovo prisustvo smiruje kuju ili još više povećava njenu nervozu. Tim pre što su pomenuti simptomi češći i izraženiji u kuja koje su za njega jako vezane.

Druga faza počinje izlaskom prvog šteneta, čemu prethodi upadljivo grčenje. U narednih šest—osam sati trebalo bi da kuja ošteni svu štenad i tada se smatra da je porođaj protekao normalno. Ponekad, međutim, naročito kod starijih ženki, porođaj može da traje znatno duže. Tada treba pozvati veterinara.

Treća faza je izbacivanje posteljice. Kuja sama skida plodov omotač sa šteneta i pregrize pupčanu vrpcu. Događa se, ipak, da ona to ne učini, pogotovo ako se prvi put šteni. Tada to mora da uradi vlasnik. Pupčana vrpca treba da se prekine dva-tri santimetra od tela šteneta, i to gnječenjem prstima, nikako kidanjem ili sečenjem oštrim predmetom. Dešava se da kuja nespretno pregrize pupčanu vrpcu suviše blizu trbušnog zida šteneta, što može da bude uzrok ozbiljnih teškoća.

Vlasnik posebno mora da bude spreman da pomogne ako okoćeno štene ne pokazuje znake života. Takvo štene treba uhvatiti rukom tako da mu glava visi nadole i blago ga protresti ili zarotirati. Efikasno je prskanje hladnom vodom. Kad oživi, treba ga obrisati i vratiti majci.

Često je pomoć odgajivača neophodna i kada prednji ili zadnji kraj tela šteneta viri iz vagine kuje, ali ona nema trudove kojima bi ga potisnula napolje. Vlasnik tada treba sterilnom gazom blago da obuhvati plod i gotovu prema sebi.

pas vet1

Intervencije veterinara

Postoje situacije u kojima vlasnik kuje neizostavno mora da pozove veterinara. To treba da se učini čim je porođaj počeo, a trudovi su prestali, iako nije okoćeno nijedno štene, ili ako trudovi traju više od jednog sata bez rezultata, odnosno kuja ne izbacuje plodove. Veterinara treba zvati i ako se plod zaglavio, a vlasnik kuje ne može sam da ga izvuče. Ako kuja obilno krvari ili joj iz vagine izlazi crnozeleni gnojni sadržaj, takođe je neophodna intervencija veterinara. Poziv veterinaru treba hitno uputiti i ako je okoćen veći broj mrtve ili raspadnute štenadi, ili ako kuja posle štenjenja dobija visoku temperaturu.

Pregled veterinara je neophodan i posle svakog teškog štenjenja, pogotovo ako je vlasnik sam izvlačio štenad. Jer, u takvim situacijama može da dođe do povreda i infekcije.

Ako sve protiče u najboljem redu i kuji pomoć nije potrebna, vlasnik može da se uključi tako što će rasporediti štenad na sise kako bi svako dobilo svoje sledovanje prvog majčinog mleka — kolostruma. To mleko je veoma važno, jer pruža neophodnu zaštitu štenadima u prvim nedeljama života.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *