Štene reži kad se približite hrani? Šta raditi

Štene treba da vam dozvoli da mu dirate činiju ili oduzmete hranu. Ovo treba pomalo praktikovati od samog početka jer je prirodan nagon životinja da brane svoj plen odnosno obrok. Prekinite ga ponekad usred jela tako što ćete podići njegovu činiju, pa je ubrzo vratite.

Možete ponekad i da ubacite u nju nešto što jako voli, da bi se uverio kako mu se strpljenje isplatilo. Takođe ga naučite da vam da svoju igračku, odnosno da vam dozvoli da mu je uz komandu “daj” izvadite iz usta. Pohvalite ga i vratite mu je.

Isto tako, štene treba da bude naviknuto na dodir bilo kog dela tela. Određeni delovi kao što su usta, lice, uši, šape, rep itd. su osetljiviji i psi nerado dozvoljavaju da ih čovek tu dira ali ako se na vreme, dok su još veoma mladi, počne sa navikavanjem odnosno razbijanjem ovih “tabua”.

Biće vam puno lakše kasnije jer ćete kasnije često doći u situaciju da svom psu morate obrisati šape, otseći nokte, očistiti uši ili zaviriti u usta ili ispod repa i ako su nenaviknuti na to.

Mnogi psi reaguju vrlo zaštitnički odnosno agresivno na ovakve pokušaje. Iskoristite sada priliku i poigrajte im se sa prstićima dok se odmaraju u vašem krilu, zavucite im svoj prst ispod usne i protrljajte zube, čačnite im koji put uši kako bi se navikli na dodir.

 

Ako ste svoje štene uhvatili u nečemu što ne sme da radi, kao što je žvakanje nečije papuče, griženje nameštaja ili tepiha, skakanje na krevet i tome slično, uplašite ga glasnim zvukom kao je pljesak rukom ili glasno i odsečno “Ne!”. Ukoliko se ovo ponovi više puta, uskoro će vaš ljubimac shvatiti da ta radnja izaziva neprijatan zvuk i izbegavaće da to radi.

 

Ako pokazuje tendenciju da grize, odnosno ujeda vas za ruku, a većina štenaca hoće, to nemojte nikako dozvoliti. Mnogi vlasnici greše što ovo tolerišu u početku, pa tek kasnije, kad štene poodraste, shvate da je razvilo vrlo neprijatnu (i bolnu) naviku. Odmah prekinite igru i ignorišite ga. Postepeno će shvatiti da omiljena igra prestaje ako počne da upotrebljava zube.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *