Štene na povocu bez po muke

Štene treba navikavati na povodac postepeno. Prvo mu ga stavite i pustite da ga slobodno vuče kroz kuću, pritom vodeći računa da se ne zakači za nešto.

Ubrzo potom možete početi da ga „šetate“ kroz kuću, da bi se štene naviklo na osećaj da vi imate kontrolu nad njegovim kretanjem.

Učinite iskustvo prijatnim, igrajte se sa njim, ohrabrujte ga, dajte mu koju poslasticu kada hoda normalno.

Prvih nekoliko pravih šetnji će sigurno biti blago problematično. Ako pas ne pokazuje znake nesigurnosti kada je na povocu i oseti da vi imate kontrolu, ukoliko zastane, „ukopa se“ pri hodanju, uz ohrabrivanje ga povucite blago, ali brzo, dovedite u liniju sa vama i nastavite normalno da hodate, uz pohvale.

Međutim, ukoliko štene paniči, cvili i arlauče kada pokušate da ga povučete, nemojte ga vući – napravite malu pauzu, pomazite ga, poigrajte se kratko, ohrabrite ga, a onda ga podignite na noge ukoliko je potrebno i nastavite. Štene će brzo povezati povodac sa zadovoljstvom – šetnjom, pa daljih problema nećete imati.

Inače, psi vole rutinu, jer se tako osećaju sigurnije. Pod „rutinom“ se podrazumeva dnevni raspored aktivnosti – da se šetnje i obroci sprovode u (približno) isto vreme svakog dana. Napravite raspored koji usklađuje vaš životni tempo i potrebe psa. Pas će se navići na taj ritam, pa će samim tim biti sigurniji i mirniji kada je sam ili kada mu ne možete posvetiti pažnju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *