Štene luduje za vašim cipelama: Evo kako da ga odviknete od žvakanja

Nabavili ste predivno štene, srećni ste zbog toga, polako se upoznajete, ali onda shvatite da pored sve ljubavi imate i problema. Ukoliko ne želite da budete primorani da potpuno obnovite obuću, sledite ova jednostavna uputstva.
Većina vlasnika pasa vrlo brzo nakon dolaska novog člana u porodicu susretne se s istim problemom: psi obožavaju da se obruše na sve cipele i papuče na koje naiđu. Mnogi su očajni i misle da rešenje ne postoji, ipak kako stručnjaci smatraju najbolje rešenje bilo bi da celu kuću prilagodite svom psu, odnosno da sklonite sve stvari koje bi mogao da uništi dok ne preraste ovu fazu.

Ako ne želite da izgled svog doma u potpunosti promenite, znajte da štene treba neprekidno da nadzirete. Zapamtite da, iako vam se čini da opasnosti više nema, ono može da smisli nešto potpuno novo i vidi priliku u nečemu što vama nikad ne bi palo na pamet.

pas zvace cipele

Svaki put kad vidite da se zaigrani mališan latio griženja vaše obuće (ili nečeg drugog što ne bi smeo), glasno i zapovednim tonom mu recite da nema žvakanja i zamenite to što je uzeo nekom igračkom za žvakanje.

Dobro je da mu odmah odredite i mesto za spavanje, između ostalog zato što ne možete probdeti noć nadgledajući svaki njegov korak, a da bi taj noćni san bio što kvalitetniji svakako provedite dovoljno vremena u šetnji s razigranim štenetom – što ga više umorite napolju, to će bolje i duže spavati kod kuće, a tako ćete i vi biti mirniji.

I zapamtite, koliko god vam se možda trenutno ovo činilo kao proces koji je deo “beskrajnog dana”, vaše štene će vrlo brzo odrasti i rado ćete se sećati ovih dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *