Štene je stiglo, a šta mi je sve potrebno…

Rešili ste da uzmete kuče, a kada ste izabrali ono najbolje za vas, vreme je za dolazak u novi dom. Trebalo bi da znate da će vam se život iz korena promeniti. Dtručnjaci kažu da je jutro najbolje doba dana za dolazak vašeg šteneta u dom. Tako ćete imati vremena za upoznavanje, a štene će imati vremena da se prilagodi na novu sredinu pre spavanja. Pre nego što štene stigne, obavite neophodne sitnice. Ako je moguće, sve električne žice trebale bi biti skrivene ili osigurane u podu ili zidu, van domašaja šteneta. Van domašaja šteneta treba držati štetne i otrovne stvari kao što su: antifriz, pesticidi, veštačko đubrivo, otrov za miševe i pacove, sredstva za čišćenje kuće, parfemi, losioni, lekovi, otrovne kućne biljke.

Kada dođe u novu sredinu, štene je zbunjeno i ne zna gde mu je mesto za nuždu, pa može izabrati mesto koje vam se neće svideti, najčešće tepih. Najlakše ćete ga naučiti da se privikne na mesto za nuždu koje ste odredili i gde ste postavili papir ili novinu, tako što ćete pratiti kada se probudi i odmah ga staviti na mestu za nuždu. Kada je lepo vreme na isti način ih možete naučiti da nuždu obavljaju napolju, ali tek kada primi sve vakcije i revakcine, a kasnije će se sami tražiti kad im je potreba..

stene
Šta sve treba nabaviti:
Posude za hranu i vodu
Krevet ili pletena korpa za spavanje
Nosiljka
Igračke
Pločica: ispisana sa vašim imenom i brojem telefona, za slučaj da se kuče izgubi
Ogrlica: treba voditi računa da bude dovoljno velika, jer štene brzo raste
Povodac
Stvari za negu: četke, specijalni šamponi i makazice za nokte
Identifikacija psa

Svaki pas bi trebao imati ogrlicu sa identifikacionim priveskom. Privezak je prvo što će stranac pogledati na izgubljenom psu. Na privesku bi trebalo pisati ime i prezima vlasnika, kao i broj telefona.

Ugradnja identifikacionog mikročipa je zakonska obaveza: obavlja je veterinar – mikročip se ubacuje ispod kože na vratu, između ramena. Kad se skenerom prođe preko psa, pištat će upozoravajući da pas ima čip. Skener će pokazati kod, i tako ga identifikovati.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *