Štenci razumeju “bebeći jezik”, a odrasli psi?

Ako imate štene, to što mu se obraćate kao detetu ima smisla, međutim, stariji psi ne mare za „bebeći“ jezik, pokazala je nova studija.

Da bi to utvrdili, istraživači su snimili 30 žena koje su čitale zadate rečenice gledajući u fotografiju psa. Dok su čitale fraze kao što su „zdravo, slatkišu“ i „ko je dobar pas“, žene su govorile prepoznatljivim „bebećim“ tonom.

Uzrast psa na fotografiji nije bitno uticao na način na koji su se ispitanice „obraćale“, ali istraživači su primetili da su koristile nešto više tonove kad gledaju u fotografiju šteneta.

Životinje koje su kasnije slušale ova obraćanja nisu jednako reagovale. Snimak je posle pušten tako da ga čuje deset štenaca i deset odraslih pasa u njujorškom azilu. Devet štenaca snažno je reagovalo na snimak žena koje govore „bebećim“ jezikom. Ne samo da su brže reagovali na takvo obraćanje, već su i češće gledali prema zvučniku i prilazili mu.

Stariji psi, s druge strane, manje su reagovali i na „bebeći“ ton i na neutralne snimke – samo bi pogledali prema zvučniku, a zatim bi ga ignorisali.

Izvor: magazin Pas

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *