Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta vaš pas govori o vama kao osobi?

Organizacija koja se bavi zaštitom životinja sprovela je istraživanje o tome šta pojedine rase govore o osobinama vlasnika, njihovom obrazovanju, čak i o tome koliki su im prihodi.

 

Istraživanje je sprovedeno u Velikoj Britaniji na uzorku od dve hiljade pasa. Rezultati su sledeći:

– Vlasnici jorkširskih terijera smejali su se u proseku deset puta dnevno i istraživači su zaključili da su oni „najsrećniji“ vlasnici.

– Najobrazovanijima su se pokazali vlasnici zlatnih retrivera. Od svih vlasnika uključenih u ovo istraživanje, gotovo četvrtina je imala magistraturu ili doktorat.

– Vlasnici čivava su ti koji sa svojim ljubimcem provode najviše vremena od svih testiranih. Naime, oni sa svojim psom provedu u proseku 16 sati dnevno.

– Vlasnici dalmatinaca najviše troše na igračke i negu ljubimca. Takođe, većina njih voli sportske automobile, pokazalo je istraživanje.

– Vlasnici francuskih buldoga „najveći su rokeri“ među ispitanicima, a često se nalaze u vezama iz kojih žele izaći.

– Vlasnici labradora su najčešće samci.

– Oni koji se brinu o mopsovima imaju najsrećnije brakove, a takođe imaju i najveće prihode, dok su najslabije plaćeni vlasnici nemačkih doga.

Lens Vokman, psiholog sa Bat Spa univerziteta u saradnji s Britanskim kinološkim savezom sprovela je slično istraživanje na uzorku od 1.000 pasa, gde se pokazalo da su vlasnici čivava najspremniji za sticanje novih iskustava, dok osobe koje brinu o labradorima imaju „najbolji“ karakter. Vlasnici buldoga, nemačkih ovčara i border kolija su se pokazali najotvorenijim, a vlasnici biglova i avganistanskih hrtova emocionalno najstabilnijima.

Izvor: Večernje novosti online