Šta vam pas poručuje? 4 vrste laveža kod psa

Ljudi koji imaju pse razlikuju načine lajanja i shvataju njihovo značenje. Nije svaki lavež isti, a ton lajanja i učestalost označavaju nešto određeno i bitno.

Kako onda kontrolisati, nekolnroliano lajanje? Kontrola intenzivnog lajanja je moguća uz trening, koji može da bude prijatan i čak smešan. Proći ćemo kroz različite tipove lajanja i naučiti kako da ih svedemo na minimum.

  Lajanje psa čuvara
Psi u dvorištima ili na lancu smatraju da je njihova dužnost da vas obaveste da je neko nepoznat na ulazu. Oni ga smatraju uljezom jer je teritorija dvorišta jasno označena ogradom bilo koje vrste. Ne pokušavajte da psa čuvara odviknete od lajanja, već ga naučite da zalaje samo jedanput. Odaberite komandu „Laj” ili „Ko je to”. Vežbajte tako što ćete stati iza ulaznih vrata i pokucati na njih. Posle prvog laveža, izdajte komandu „Dobro je”, prijatnim tonom, a zatim psu ponudite neku zanimljivu igračku i poigrajte se s njim. Ponavljajte sve dok pas ne shvati ovu igru, ali nemojte da koristite silu i da forsirate psa, a i sebe. Igra mora da bude opuštena i bez napetosti.

lavey

  Lajanje zbog zahteva
Psi često laju kada nešto žele. Nikako im ne udovoljavajte, sve dok ne prestanu da laju. Ako im ponudite, recimo, hranu dok laju, s vremenom će postati još razmaženiji i skoro nepodnošljivi. Zato ignorišite ovu vrstu lajanja i nagradite ih tek minut po prestanku laveža, kada se smire. Možete to da uradite maženjem ili sitnom nagradom u hrani. Pas će shvatiti da insistiranjem ne postiže cilj i biće smireniji.

  Lajanje iz straha
Ova vrsta lajanja isključivo je iz nesigurnosti i straha. Mnogi su razlozi za to, a najčešći je taj što pas nije naviknut na druženje sa drugim psima. Potrebno je naći mirne i razigrane pse koji će vašeg ljubimca opustiti i igrati se s njim. Pas treba da shvati da mu ne preti opasnost od svih pasa, a vaš zadatak je da ga upoznate samo sa razdraganim i onim psima koji su orni za igru. Što je pas stariji, ovaj proces zahteva više vremena, ali će nagrada biti stabilan i neplašljiv pas.

  Lajanje iz dosade
Ova vrsta lajanja javlja se kada pas nema ispunjen emotivni život, kada ga zapostavi porodica ili vlasnik. Psu je potrebna veća pažnja po vašem dolasku kući posle dužeg odsustva. Za pse u dvorištu ili na terasi, bitno je da se osete delom porodice i stana, a ne usamljenim i odbačenim u nekom ćošku. Rešenje je i neka zanimacija dok ste odsutni u vidu veštačkih kostiju koje ne mogu da povrede psa ili u usvajanju još jednog ljubimca koji će biti partner za igru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *