Šta treba da znate pre odabira ljubimca

Odrastanje sa kućnim ljubimcem može biti divno iskustvo za decu. Ali zapamtite da iako ono deci daje osećaj odgovornosti, samo odrasli su zaista odgovorni za kućnog ljubimca. Odabir pravog ljubimca je ozbiljna odluka koju treba donositi zajedno sa svim članovima porodice.

Pre odabira ljubimca

Jedna od najčešćih grešaka prilikom kupovine kućnog ljubimca jeste impulsivna kupovina (kao poklon za praznik ili rođendan). Veliki procenat ljubimaca koji su kupljeni u vreme praznika je ubrzo vraćen jer članovi porodice nisu imali vremena  da se zajednički dogovore oko kupovine ljubimca.

Glavna pitanja

Pre nego što odaberere kućnog ljubimca, razgovarajte sa ukućanima i sagledajte realno vaše mogućnosti. Sebi postavite sledeća pitanja

 • Koliko će brige životinja zahtevati?
 • Koju ulogu će svaki pojedinačan član porodice igrati u nezi kućnog ljubimca? Ko će ga hraniti, kupati, čistiti njegov prostor i četati, ako bude potrebno?
 • Koja medicinska nega je potrebna?
 • Koliko će zapravo izrasti?
 • Da li imate dovoljno mesta u kući za ljubimca kojeg želite? Ne zaboravite da životinja treba da ima prostor za život i za igru. Ako razmišljate o kupovini kučeta, da li imate dvorište i to ograđeno? Mačke, ptice, zečevi i druge male životinje uglavnom mogu da se prilagode bilo kom prostoru ali kučićima je potrebno mnogo više prostora da trče i da skaču.
 • Da li imate drugog kućnog ljubimca? Kako mislite da će se slagati sa novom životinjom?
 • Ko će brinuti o ljubimcu kada vi niste tu? (npr. šta ćete raditi sa njim ako dugo radite a deca imaju i aktivnosti posle škole? Šta kada porodica putuje?)
 • Da li bilo ko u porodili ima istoriju alergija ili ima astmu? Ako je odgovor potvrdan, pričajte sa vašim doktorom o alergijama vezanim za kućne ljubimce i uradite testove. Ili razmislite o hipoalergenom ljubimcu koji imam anje šanse da izazove alergije.dete i kuca

Uradite domaći zadatak

Uobičajene domaće životinje koje mogu biti dobri porodični ljubimci su mace, kuce, zečevi, ptice i ribice. Ali dobro razmislite i istražite životinje pre nego što bilo kojoj dodelite etiketu potpuno bezbednog ljubimca. Svako pravilo ima izuzetak i svaka životinja može da ogrebe ili ujede ako se nađe u opasnoj situaciji.

Pre nego što odaberete bilo koju vrstu kućnog ljubimca, naučite što više možete o toj životinji:

 • Čitajte knjige o kućnim ljubimcima koje objašnjavaju različite ličnosti, tendencije u ponašanju i poreklo pojedinih vrsta. Na primer, neke vrste pasa (određene vrste terijera ili ćivava) su poznate po svojoj oštrini i smatraju se manje tolerantnim prema deci – naročito ukoliko nisu rasli sa decom od malena. Zlatni retriver i Labrador, sa druge strane imaju odličnu reputaciju kao „family friendly“ kučići. Potražite i vodiče (u lokalnoj knjižari, internetu ili u odgajivačnicama) o tome kako se brine o određenim ljubimcima.
 • Zakažite konsultaciju sa veterinarom kako biste razgovarali o tom ekakvog kućnog ljubimca tražitei postavili pitanja o nezi i lečenju, neophodnim vakcinama i drugo.
 • Pitajte komšije i prijatelje o njihovim iskustvima sa raznim vrstama kućnih ljubimaca.

Da li imate kućnog ljubimca? Zašto da ili ne? Kog ljubimca imate?  Kako ste se i kada odlučili na to i da li su deca ikako uključena u brigu o njemu?

Izvor: Najbolja mama na svetu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *