Šta treba da znate pre kupovine preparata protiv krpelja

Današnje tržište nam pruža veliki izbor raznih preparata protiv buva i krpelja, pa je važno da izaberemo sredstvo koje najviše odgovara potrebama ljubimca. Evo nekoliko važnih stvari koje treba razmotriti pre nabavke sredstva za kontrolu buva i krpelja…

1. Upotreba

Postoje različite vrste i oblici proizvoda protiv buva i krpelja, uključujući šampone, praškove, ampule, ogrlice, lekove za oralnu upotrebu… Neki proizvodi odbijaju buve i krpelje, neki napadaju nezrele oblike buva, drugi ubijaju odrasle jedinke parazita. Neki proizvodi deluju u sva tri stadijuma. Pažljivo pročitajte etiketu i upustvo za upotrebu kako biste izabrali najbolji proizvod u odnosu na stanje vašeg ljubimca. Naravno, važno je konsultovati se veterinarom pre kupovine.

2. Efikasnost

Na svetu postoji na stotine različitih vrsta buva i krpelja, a vrsta Ixodes ricinus (na slici ispod) najčečća je vrsta krpelja kod nas. Porazgovarajte sa vašim veterinarom radi određivanja koji tip buva ili krpelja ima vaš ljubimac i koji lek je najefikasniji u tom slučaju.

krpelji pas

3. Preferencije

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir jeste način života vašeg ljubimca. U zavisnosti da li živi u kući ili dvorištu, da li ljubimac podnosi ogrlice ili ampule, važno je izabrati najefikasnije sredstvo koje će što duže trajati. Nužno ne postoji dobar ili loš izbor sredstava protiv parazita, samo treba izabrati najbolje u odnosu na situaciju.

4. Za psa ili mačku?

Postoje situacije kada i psi i mačke mogu koristiti iste lekove, naravno pod nadzorom veterinara. Međutim, zaštita od buva i krpelja nije jedan od tih slučajeva. Naime, postoje neke supstance koje zaista mogu biti štetne, pa čak i smrtonosne po mačke. Mačke nikada ne treba tretirati preparatom namenjenim za pse, kao i obrnuto!

Naravno, uvek pažljivo pročitajte etikete i koristite sredstva isključivo prema uputstvu. Ako imate bilo kakve nedoumice, najbolje je rešiti ih sa veterinarom.

Izvor: Životinje.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *