Šta treba da znate o medicinskoj maruhuani za kućne ljubimce

Lekovita dejstva kanabisa mogu biti od velike koristi bolesnim psima.  Do sada je ona dozvoljena za upotrebu u čak 23 države u Americi, a ovde se ne priča o travi, uz pomoć kojće vaš ljubimac videti sve ružičasto. Reč je o leku koji pomaže u otklanjanju raznih zdravstvenih problema.

U borbi za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe ljudi nisu sami – u poslednje vreme sve više je u ponudi proizvoda na bazi kanabisa namenjenih ljubimcima, od dodataka ishrani do šampona za kupanje.

Izuzetak nisu ni “jestivi suplementi” kompanije Treatibles, koji “imaju umirujuće dejstvo” na mačke, pse i ostale vrste kućnih ljubimaca. One sadrže kanabidiol (skraćeno CBD), supstancu koja se nalazi u kanabisu, ali koja nema psihoaktivna svojstva.

marihuana za psa

“Životinje se neće ‘naduvati’ od ovih proizvoda. Vaš ljubimac uživaće u svim blagodetima ove kanabinoidne biljke bez bilo kakvih psihoaktivnih dejstava”, navodi se na sajtu kompanije.

Dopune ishrani na bazi marihuane proizvode i kompanije Canna CompanionCanna-Pet.

Ali, deluju li zaista na životinje? Prema navodima pojedinih vlasnika ljubimaca, odgovor je ‘da’.

Berni, švajcarski planinski pas, svake nedelje imao je napade koji bi dovodili do toga da se pas ‘grči, ispušta penu na usta i urinira po sebi nekoliko minuta, sve dok ne bi ponovo došao sebi nakon sat vremena, pa i više”, piše Gardijan. Lekovi koje su mu propisali veterinari ne samo da nisu delovali, već su psa činili dezorijentisanim i oštećivali njegovu jetru.

Njegovi vlasnici trvde da nijednom nije imao napad otkako je počeo da koristi suplemente kompanije Treatibles.

“Zvuči smešno, sve dok ne dospete u takvu situaciju i iskusite to sami”, rekao je Bernijev vlasnik Entoni Georgiadis.

Da li je ova vrsta tretmana legalna?

Baš kao i u slučaju marihuane u medicinske svrhe namenjene ljudima, postoje određena ograničenja i u pogledu tretmana za bolesne ljubimce.

U SAD, na primer, možete proizvod naručiti putem interneta samo ukoliko ne sadrži supstancu THC, psihoaktivni sastojak kanabisa.

Međutim, problem je što neki od ovih proizvoda nisu u potpunosti lišeni THC-a, piše Gardijan.

Ako želite da ih nabavite, ne samo da morate da živite u državi u kojoj je dozvoljena upotreba marihuane u medicinske svrhe, već morate imati i odgovarajući recept.

izvor. B92.net/pas za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *