Šta treba da radite ako vaš pas proguta strano telo?

Da li ste ikada čuli za izraz “To ni pas s’ maslom ne bi pojeo”, ako jeste onda ne znamo ustvari zašto je nastala ova izreka. Ako imate psa, znate o čemu pričamo, jer neretko pas pojede i ono što nije za jelo.

Svi su baj denom čuli kako je neki vlasnik psa morao hitno da vodi psa kod veterinara kako bi mi mu izvadili starno telo koje je progutao.

Šta treba da radite ako vaš pas jede nešto što ne bi trebalo? Da li da ga odmah vodite kod veterinara ili da ipak malo sačekate.

Pogledajte naše predloge:

Ukoliko vaš pas ima neke od sledeći simptoma, vrlo je moguće da je progutao neki predmet ili nešto tosično:

Povraćanje (obično počinje da povraća hranu, a kasnije i vodicu)
bolan stomak
nedostatak apetita
letargija
promene u ponašanju
Promene u crevima – proliv, zatvor

Ukoliko primetite neki od obih simptoma, odmah vodite psa kod veterinara.

“Vlasnici ne treba da čekaju ukoliko se pojeve ovi ili samo neki od pomenutih simptoma. Ne pokušavajte vi da izazovete povraćanje bez veterinara, kako ne biste napravili još gore” , navedno je na sajtu cesarsway.
U slučaju da ima bolove, povraća, ima povišenu temperaturu, nema stolicu, treba se obratiti veterinaru radi eventualne operacije.

Bez simptoma
Ukoliko je vaš pas progutao neko strano telo, a nema ništa od navedenih simptoma nemojte paničiti. Sitni predmeti (kamenčići, dugmad, čiode) mogu bez problema proći kroz creva. Trebalo bi da mu date da pojede nešto sa visokim sadržajem biljnih vlakana (zeleno povrće) koja će obložiti predmet i olakšati njegov prolazak koji traje oko tri dana.

Ostavite odgovor