Šta sanja vaš pas?

Da li francuski buldog sanja lov na zečeve, a šarplaninac snežnu planinu i medveda od koga brani svoje ovce? Ono što sanjaju naši ljubimci, tvrde naučnici, u vezi je sa njihovim dnevnim aktivnostima. Obrasci snova naših ljubimaca vrlo su slični obrascima čovekovih snova.

„Psi sanjaju”, tvrdi Stenli Koren, ugledni profesor psihologije na Univerzitetu Britiš Kolumbija. Dr Koren je autor nekoliko knjiga o navikama, inteligenciji i životu pasa, a čitaocima je otkrio čak i tajne psećeg jezika.

Manji psi imaju češće i kraće periode sanjanja a veći psi duže snove

Zahvaljujući opsežnim istraživanjima ponašanja životinja, evolucije i biologije, kao i svom dugogodišnjem iskustvu u radu sa psima, dr Koren je dokazao da prosečan pas razume jezik na nivou dvogodišnjeg deteta.Psi spavaju više od ljudi, ali struktura njihovih snova je poput strukture ljudskih snova: budno stanje, REM-faza koju karakterišu brzi vertikalni i horizontalni pokreti očiju, spavanje i NREM-faza (NON-REM) ili duboki san.

Poenteri, iz porodice ptičara, budni su 44% vremena, 21% pospani, 12% u REM, a 23% u NREM fazi spavanja.

Mi sanjamo i u REM i NREM fazi, ali se najbolje sećamo REM-snova, tvrdi Metju Vilson sa Tehnološkog instituta Masačusets, stručnjak za kognitivne sposobnosti, učenje i pamćenje. U REM-fazi snovi se pamte i mogu biti bizarni, a ljudi se češće bude. Sadržaj snova NREM-faze je svakidašnji i „realniji”.

Svi sisari sanjaju

Istraživanja na pacovima vode ka zaključku da svi sisari sanjaju. NREM-spavanje uočeno je kod svih kičmenjaka. U nekoj formi, čak i muve, voćne mušice imaju svoje snove!

Iz još neotkrivenog razloga, veličina psa može odrediti „veličinu” sna. Manji psi imaju češće i kraće periode sanjanja, a veći psi duže snove. Psi mogu da imaju košmare i noćne more, baš kao i mi. Takođe, mogu da obole od hroničnog poremećaja spavanja, disomnije, narkolepsije, pri kojoj se pada u iznenadni san.

San ima veliku ulogu u učenju, skladištenju podataka i podržava pamćenje. Narušen san može omesti pamćenje. Obrasci snova naših ljubimaca vrlo su slični obrascima čovekovih snova.

Psi sanjaju pseće snove. Poenter, naravno, budući da pripada porodici ptičara, sanja ptice, a doberman u svom snu  juri provalnika. Naravno, možda je vaš ljubimac mešanac koga ste, kao neodoljivo štence, pokupili sa ulice i sada ga ne biste menjali za sve rase ovog sveta.

Kakogod, kada vaš pas legne na pod i zatvori oči, ne ćuškajte ga i ne dozivajte. Možda sanja. Možda je u snu konačno nadmudrio komšijsku mačku ili se dočepao slasne koske iz te supe na šporetu…

Izvor:RTS

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *