Šta raditi ako pas povredi nokat

Psi vrlo često mogu da povrede, pa čak i slome nokte, što izaziva jaka bolna stanja i stvara neprijatnost kod psa. Razlog tome je što je nokat kod njih izložen diretnom kontaktu sa podlogom.

Nokti se nalaze na svakom prstu prednjih i zadnjih nogu i obično se redovno troše prilikom kretanja po tvrdim, rapavim površinama. Kod pasa koji se slabo kreću ili su površine takve da ne troše nokte, povremeno se moraju skraćivati.

Poseban problem može da predstavlja nokat petog prsta koji je izdignut iznad nivoa trošenja. On ponekad ume toliko da izraste da se njegov vrh uvije ili povređuje okolno tkivo.

Iznenadno zakačinjanje ili uvrtanje nokta dovodi do njegovog nepravilnog pucanja na različitoj dužini, a često dolazi i do totalnog ispadanja nokta iz vrha prsta. Ovo izaziva veliku i trenutnu bol kod psa, pri čemu on iznenadno podiže nogu i počinje da hrama. Često je usled oštećenja krvnog suda prisutno i obilno krvarenje.

Po pravilu povrede nokta bi trebalo što pre sanirati kako bi se izbegle infekcije ili veće povrede. Naime, problem leži u tome što se psi stalno kreću i područje nokta je izloženo pritisku pa je bol konstantno prisutan, a s obzirom da je ranica otvorena postoji mogućnost stalne infekcije.

Prelomljena kandža kod pasa se obično preseče na mestu ispod mesta preloma, očisti i dezinfikuje. Šapa treba da bude previjena nekoliko dana sa redovnim menjanjem zavoja kako bi se smanjila iritacija oštećenog tkiva. Antibiotici se sistemski primenjuju kako bi se sprečila pojava infekcije. Prelomljeni nokat će početi da raste u toku nekoliko dana.

Ono što vi možete da uradite u ovakvim slučajevima jeste da uvijete prst ili kompletnu šapu da bi zaustavili krvarenje. Povređeno mesto možete očistiti i nekim dezinfekcionim sredstvom, ali je najbolje da što pre odete kod vašeg veterinara kako bi se povreda sanirala na nabolji mogući način.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *