Šta psi zaista misle o svojim vlasnicima

Vlasnici pasa se od davnina kunu u posvećenost, vezanost i ljubav koju im pružaju njihovi četvoronošci. Sada za to imaju i naučnu potvrdu.

Naučnici sa Univerziteta Emori iz Atlante su uz pomoć magnetne rezonace (MRI), skenirali mozgove pasa da bi ustanovili šta psi misle o svojim vlasnicima. Ispostavilo se da umiljavanje i maženje ne služi samo da bi se dobila još koja granula u porciji.
Testovima je bilo podvrgnuto 90 pasa, koji su prvo mesecima bili navikavani na zvuk MRI aprata. Potom je ustanovljeno da je aktivnost čeonog režnja mozga pasa veoma slična kao kod ljudi, odnosno da psi koriste iste delove mozga za rešavanje problema kao i mi.

Jedan od autora istraživanja Gregori Berns je potom psima davao hranu i upućivao im pohvale. To je radio u različitim vremenima i potom upoređivao neurološke reakcije pasa.

Kada smo uporedili njihove reakcije i posmatrali centar za nagrade u njihovom mozgu, većina pasa je na pohvale i na hranu reagovala podjednako. Oko 20 odsto njih je, međutim, pokazivalo jaču reakciju na pohvalu nego na hranu. Iz toga možemo da zaključimo da velika većina psa svoje vlasnike voli bar isto onoliko koliko i hranu“, rekao je Berns.
Rezultati ovog eksperimenta mogli bi da budu značajni i za treniranje službenih pasa, odnosno da se pokaže koji štenci su najbolji kandidati za službene dužnosti, čime bi se mogli smanjiti troškovi njihove obuke.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *