Šta vam poručuje lavež psa?

Koliko god da volite vašeg psa, morate priznati da vašim ušima nekada ne prija njegovo lajanje. Ipak, koliko god to zna da bude iritantno, ne bi trebalo da zaboravite da da pas ustvari nešto od vas traži. Nama, ljudima je lajanje uznemirujuće i dosadno, dok je za pse lajanje normalan način komunikacije.

Razlikujemo različite načine lajanja: lajanje psa čuvara, lajanje zbog zahteva, lajanje iz straha, lajanje iz dosade.

Lajanje psa čuvara
Psi u dvorištu ili na lancu, smatraju da je njihova dužnost da Vas obaveste kada neko nepoznat uđe u Vaše dvorište ili stan. Ne pokušavajte da psa čuvara odviknete od lajanja, već ga naučite da zalaje samo jedanput. Vežbajte tako što stojite iza ulaznih vrata i pokucajte na njih. Posle prvog laveža, prijatnim tonom recite “dobro je”, a zatim mu dajte malo hrane kao nagradu. Ponavljajte sve dok pas ne shvati ovu igru. Nikako ne forsirajte psa!

Lajanje zbog zahteva
Psi često laju kada nešto žele. Vrlo je važno da im ne udovoljavate sve dok ne prestanu da laju. Najbolje je da ignorišite ovu vrstu lajanja i nagradite ih tek po prestanku laveža, kako vremenom ne bi postali još razmaženiji.

Lajanje iz straha
Ova vrsta lajanja isključivo je iz nesigurnosti i straha. Najčešći razlog za ovakvo lajanje je taj da pas nije naviknut na druženje sa drugim psima. Zato je potrebno da pas shvati da mu ne preti opasnost od svih pasa. Omogućite mu kontakt sa druželjubivim i razigranim psima. Što je pas stariji ovaj proces zahteva više vremena.

pas-laje

Lajanje iz dosade
Ova vrsta lajanja javlja se kada je pas zapostavljen od strane porodice ili vlasnika. Potrebno je da Vašem psu pružite što više ljubavi i pažnje kada god to možete.
Ukoliko ovakvo lajanje potraje, možda bi mogli razmisliti o nabavci još jednog kućnog ljubimca.
I Mađarski istraživači su prvi put potkrepili teoriju da lavež pasa ima značenje. Istraživanja koja traju već deset godina, a sprovodena su na Etološkom odeljenju Univerziteta Eötvös Loránd, dokazala su da lavež pasa nudi mnoge informacije ljudima i drugim psima. Način na koji pas laje govori o njegovom raspoloženju u tačno određenim situacijama.

Testovi su sprovedeni na osnovu snimaka laveža pasa u dvorištima kuća nadomak Budimpešte. Uz saglasnost vlasnika postavljeni su mikrofoni i zvučnici. Psi su u dogovoreno vreme pušteni iz boksova, a preko zvučnika su emitovane serije lajanja. Snimane su reakcije pasa pre, za vreme i posle reprodukcije laveža.

Reprodukovana su četiri načina lajanja u četiri serije različitim redosledom. Prvi način je lavež psa je lavež nepoznatog, zatim poznatog psa, lavež napuštenog psa i lajanje na nepoznatu osobu koja prolazi kraj ograde.

Rezultati su pokazali da će na ponašanje i lavež psa imati uticaja faktor poznatog odnosno nepoznatog. Kada su čuli lavež nepoznatog psa psi su se uglavnom kretali u blizini ograde. Kada se oglasio napušteni nepoznati pas, ispitanici su ostajali u blizini kuće. Kada se čuo poznati pas, uglavnom su se okretali prema kući gde je poznati pas.

Ako želite da vaš pas manje laje sklonite mu pogled sa ulične kapije i saobraćaja, na primer, da pas boravi u bašti iza kuće. Pas manje laje i ako ne čuje nepoznate pse, na primer, ako živi u stanu – može se pročitati u pomenutoj studiji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *