Šta položaj u kome pas spava govori o njemu?

Spavanje na strani, na stomaku ili na leđima ponekad je trenutni izbor psa, ali i fizički pokazatelj koji otkriva njegov karakter i navike. Da li ste se ikad zapitali šta položaj u kome vaš pas spava govori o njemu?

Spavanje na boku

Ako vaš ljubimac ima naviku da spava na boku, znači da se oseća prijatno u okolini koja ga okružuje. Taj položaj spavanja otkriva da se pas oseća sigurno zbog toga što se nalazi u vašem domu i društvu. Osim toga, ima mnogo poverenja u vas. Pas koji spava na boku je srećan pas, odan svom vlasniku.

Spavanje u sklupčanom položaju, kada su šape ispod tela, a rep dodiruje glavu

Položaj lisice je najčešći položaj za spavanje među psima. Njihove šape su udobno ušuškane ispod tela, a rep ostaje uzduž tela, odnosno, dodiruje mu glavu. Ovako sklupčan, vaš pas prirodno zadržava telesnu temperaturu i štiti svoje udove, glavu, vrat i sve vitalne organe. Psi koji spavaju u ovom položaju su nežni, umiljati i prijateljski raspoloženi.

Spavanje na stomaku sa sve četiri ispružene noge, kada glava dodiruje pod

Mnogi psi spavaju na stomaku, ali “super” psi su verovatno najslađi među njima. Sa sve četiri ispružene noge i glavom koja dodiruje tlo, psi u ovom položaju izgledaju kao da lete. Ovaj položaj olakšava psima brzu reakciju, odnosno brzo ustajanje i akciju. Psi koji spavaju u ovom položaju imaju puno energije i vrlo su živahni.

Spavanje na leđima sa nogama ispruženim u vazduh

Iako ovaj položaj izgleda malo čudno, on ne predstavlja nikakav razlog za brigu. To samo znači da su psi vrlo sigurni u sebe i da se osećaju sigurno u vlastitom okruženju. Spavanje na leđima jedan je od položaja u kome su psi najranjiviji, a oni psi koji tako spavaju obično su vrlo opušteni u svome domu.

Spavanje na stomaku, dok je prednji deo tela savijen na jednu stranu

Psi koji spavaju u ovom položaju ne mogu da budu opušteni, jer su im mišići previše napeti da bi im dopustili da uđu u REM fazu sna. To, međutim, ne treba da vas brine. To ne znači da vaš pas nije opušten dok je budan.

Štaviše, može da ima puno energije i bude avanturistički raspložen za akciju i zabavu u svakom trenutku. Ljubimci koji spavaju na stomaku vrlo su nežni, a ujedno i pomalo plašljivi.

Spavanje na leđima dok su zadnje noge u vazduhu

Mnogi psi koji spavaju u kući zauzimaju položaj kao da su se onesvestili. Psi koji leže na leđima na taj način snižavaju sebi temperaturu tela. Psi koji troše puno energije tokom dana, ili koji su jako zagrejani, neće spavati na leđima.

Osim toga, ako se vaš pas oseća sigurno i opušteno, spavaće na leđima i pritom će noge dići uvis. Psi koji spavaju u ovom položaju vrlo su sigurni u sebe i takođe se lako prilagođavaju novim i drugačijim situacijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *