Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta podrazumeva procedura pre eutanazije psa…

Kako se poslednjih dana digla prašina oko eutanazije psa lutalice Stena, omiljenog psa Limanaca, udruženja za zaštitu životinja pokrenula su priču oko problema eutanazije životinja, imajući u vidu da je do nedavno Novi Sad bio grad gde se eutanazija ne primenjuje.Međutim, izgleda da je zapravo najveći problem nepostojanje jasnih procedura sa kojima će svi nadležni biti upoznati, kao i različita tumačenja zakona.

Naime direktor “Zoohigijene i veterine” Aleksandar Bursać reagovao je na ovu situaciju i naveo da samo veterinari znaju zašto su eutanizirali psa, te da isti “nisu poštovali procedure i da će biti kažnjeni zbog nepoštovanja protokola i procesa resocijalizacije, koji je pas morao da prođe”, dok sa druge strane sami veterinari tvrde da ti protokoli uopšte ne postoje.Kako saznaje 021, Novi Sad zvanično i jeste jedini grad u Srbiji u kome se ne rade eutanazije zdravih i neagresivnih pasa samo zato što su prekobrojni, već se uvek gleda da se smeste u neku ustanovu ili udome.

Eutanaziraju se samo životinje neizlečivo bolesne, one koje imaju neku zaraznu bolest i agresivne životinje.

“Eutanazija je lišavanje života životinja na stručan način, propisanim sredstvima, bezbolno, što je i propisano zakonom.

Ona se radi tako što se opšti anestetik ubrizga u mišić životinje, životinja zatim zaspi i onda se intravenski daje sredstvo za eutanaziju”, objašnjava Ivan Vasić, jedan od veterinara koji je eutanazirao psa Stena.

“Sten je po prijavama građana uhvaćen i prošle godine, tada je čipovan i nije utvrđeno da je agresivan, međutim, sada kada je uhvaćen tročlani tim veterinara stručnom procenom je utvrdio da je pas agresivan, čime su se stekli zakonski uslovi da on bude eutanaziran”, kaže Vasić.

Međutim, Milena Brkljačić iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS smatra da pri eutanaziji ovog psa određene procedure ipak nisu ispoštovane, na šta se poziva i sam direktor JKP Zoohigijena i veterina.

“Da bi se životinja lišila života na human način to podrazumeva da se prođe određena procedura koja ne može da traje dva-tri, već mnogo više dana.

Pas prvo treba da prođe procenu agresije, psihološku procenu, pa da se pokuša sa resocijalizacijom, i tek ako to ne uspe onda prema članu 15 stavki šest Zakona o dobrobiti životinja “ako ne može da se prilagodi uslovima smeštaja a njeno puštane na slobodu predstavlja opasnost za ljude, druge životinje i sredinu onda se pristupa eutanaziji”, navodi ona i ističe da veterinari nisu stručni da ocenjuju psihološku procenu pasa jer to ne uče na fakultetu.

Sa druge strane, veterinari koji vrše eutanaziju negiraju postojanje bilo kakvih procedura i programa resocijalizacije, već ističu da oni rade prema sopstvenoj savesti i Zakonu o veterinarstvu i o dobrobiti životinja.

Iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS smatraju da je najveći problem sa eutanazijom životinja u Novom Sadu taj što je evidentno da radnici u sistemu odgovornosti u ovoj oblasti ni sami ne mogu da se usaglase sa tim postoje li pravila i procedure ili ne, a ističu da ovo javno preduzeće ne vodi jasnu i transparentnu evidenciju svih izvršenih eutanazija.

Prema podacima do kojih je 021 došao od veterinara, svaki pas koji dođe u ambulantu na Futoškom putu 13, prođe klinički pregled, i samo agresivni i terminalno bolesni psi se eutanaziraju odmah. Od početka rada ove ambulante, odnosno u protekle dve godine, procenat eutanaziranih pasa je manji od jedan, dok je za ovo vreme eutanazirano svega 15-20 agresivanih pasa, dok se sve ostale eutanazije odnose na terminalno bolesne i teško povređene pse.