Šta podrazumeva odgoj pasa?

Počev od učenja osnovnih komanda poslušnosti do treniranja izvođenja najrazličitijih kompleksnih zadataka, dresura psa je neprocenjivo i uzbudljvo iskustvo i za vas i za vašeg ljubimca. Psi su od davnina bili uz čoveka i pomagali mu da preživi u nesigurnoj sredini; pas je još pre početaka ljudske civilizacije delio sa našim drevnim precima skrovište i hranu.

Ne kaže se bez razloga da je pas čovekov najbolji i najverniji prjatelj, jer u prilog tome idu vekovi i vekovi našeg neraskidivog drugarstva i međusobne podške. Policijski psi i psi iz spasilačkih ekipa, psi specijalno dresrani da olakšaju život osobama sa invaliditetom, dragi kućni ljubimci koji su tu da nam prave društvo, da se sa nama maze i igraju, ali i da zaštite nas i naše bližnje, našu kuću, stan ili imanje, sve su to uloge koju ovaj krznati četvoronožac može da preuzme.

Različite vrste pasa sklone su različitim ponašanjima, što je uslovljeno okruženjem iz kojeg potiču, njihovom evolutivnom putanjom i tako dalje. Ipak, kada pričamo o pisma kao o ljubimcima i čuvarima našeg doma i porodice ili psima u službi neke profesije, odgoj je od neprocenjivog i vitalnog značaja. Odgoj pasa je takođe vezan i za određenu rasu. Na kraju krajeva, same fizičke prdisposicije, pa i mentalni sklop, utiču na to kakve uslove treba obezbediti ljubimcu i kako ga treba tretirati.

Šta podrazumeva odgoj pasa?

Baš kao što i svaki ljudski ukućanin mora da bude vaspitan da se u domu i spoljnoj sredini ponaša dolično i pristojno, tako moraju i naši ljubimci koje odgajamo i o kojima brinemo. Pas je zahtevna životinja, ma koliko bio mali ili sladak; pas u kući je još jedan član porodice i prema njemu se tako i treba ophoditi. Dresura psa zahteva požrtvovanost, strpljenje, volju, brigu, nežnost, ali i dovoljno strogoće i čvrstine, kao što zahteva i ljudsko vaspitanje.

Prvi korak jeste da budete svesni poduhvata koji ste preuzeli na sebe. Pas nije igračka za jednokratnu upotrebu ni zabavan drugar sa kojim ćete se poigrati i onada otići svojim putem. To je živo biće koje reaguje na naše ponašanje i naša osećanja, koje može da oseti tugu, bol, potištenost, isto kao i sreću, radost i zadovoljstvo.

Veoma je važno da odaberete rasu koja će se u vašoj kuči osećati dobro, baš kao što ćete se i vi osećati u prisustvu svog ljubimca. Obratite pažnju na prostor kojim raspolažete, na uslove i vreme koje možete da posvetite svom novom prijatelju. Ako imate decu, obavezno se dobro informišite o tome koje su rase pasa pogodne za njih. Ako imate manji stan, sigurno ne bi trebalo da se odlučite za psa koji zahteva puno trčanja i kretanja, poput, recimo, nekih lovačkih pasa. Nemojte da kupujete ili uzimate psa ako za njega nemate dovoljno vremena.

Nažalost, puno ljudi ne ume da proceni svoje mogućnosti, prevashodno po pitanju vremena i novca za brigu o psu. Zbog tpoga se na ulicama nađe puno tužnih lutalica, pasa koji nisu navikli na život bez ljudske nege, koji mogu da završe nesrećno ili postanu izuzetno opasni i agresivni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *