10 psećih zapovesti

Svedoci smo da su gradovi u Srbiji bez izuzetka puni pasa lutalica. Većina njih su nekada imali svoj dom, a nakon surovosti njihovih gazda završili su na ulici. Psi nisu igračke, oni su živa bića sa svim osećanjima kao i ljudi. Oni nisu tražili da ih vi uzmete ili kupite, to je bio vaš izbor. Zbog svega ovaga dobro razmislite da li ćete moći da hranite psa, da ga vodite u šetnju i da se starate o njemu kao o ravnopravnom članu porodice. Danas postoji veliki broj udruženja za zaštitu životinja, a volonteri i volonterke iz tih udruženja trude se da udome svako kuče ili odraslog psa koje nađu na ulici. Ipak, oni nemaju dovoljno novca da prehrane i vakcinišu sve izbačene pse na ulicu, i zato još jedom dobro razmislite da li čćete moći da brinete o svom ljubimcu!

Moj život traje između 10 i 15 godina. Pre nego me kupiš imaj na pameti da će svako odvajanje od tebe, za mene bit bolno.

Ovo je prva od 10 psećih zapovesti koje bi trebao znati svaki vlasnik psa. Na pridržavanje istih putem postera koji kruži društvenim mrežama vlasnike upozorava upravo jedan pas, kućni ljubimac.

Šta pas poručuje svom, ali i svim budućim vlasnicima?

Daj mi vremena kako bi shvatio šta od mene tražiš

Imaj poverenja u mene – to mi je važno

Ne ljuti se na mene i ne kažnjavaj me zatvaranjem. Ti imaš posao, slobodno vreme i prijatelje. Ja imam samo tebe.

tuzan pas (1)

Pričaj sa mnom ponekad. Iako ponekad ne razumem tvoje reči, prepoznajem tvoj glas kad mi govoriš

Ja nikad ne zaboravljam. Zato pazi kako se ponašaš prema meni.

Ja imam zube kojima vrlo lako mogu slomiti kosti na tvojim rukama. Ali ja to neću učiniti. Seti se toga svaki put kada me želiš udariti.

Pre nego vičeš na mene, jer smatraš da sam lenj i tvrdoglav zapitaj se da li me što muči ?! Možda ne dobijam pravu hranu, možda sam predugo bio na suncu / hladnoći ili je moje srce preslabo.

Pazi na mene i kad ostarim. Svi starimo, pa i ti.

Kada mi je teško ne govori da to više ne možeš gledati ili da si umoran od mene. Zašto? Sve mi je lakše kad si uz mene.

Zapamti: Ja te volim ….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *